Het is altijd interessant wanneer er onderzoeken gepubliceerd worden naar de effecten op het menselijke welbevinden als gevolg van het praktiseren van BDSM.
Twee Belgische wetenschappers professor Manuel Morrens en Elise Wuyts doken de scene in met een duidelijke onderzoeksvraag namelijk wat zijn de biologische processen achter BDSM. Wat gebeurt er in het systeem van een persoon die de rol van sub respectievelijk Dominant aanneemt.
De twee wetenschappers werkten samen met BDSM-vereniging Club 78.
In 2022 publiceerden ze hun bevindingen.
Zowel de subs als de Dominanten werden voor en na het spel gescreend op de aanwezigheid van stresshormonen en plezierhormonen in hun bloed. En wat bleek? Bij de subs werd een duidelijke stijging waargenomen in bloedwaardes die informatie opleveren over de ervaren stress ( als resultaat van pijn) en plezier, bijvoorbeeld de cortisol waarden en de oxytocine waarden. Deze stijging verklaart waarom de sub een soort roes kan ervaren, die doet denken aan “the runner’s high, een algeheel gevoel van welbevinden en plezier.
En niet geheel onverwacht bij subs ligt de pijngrens duidelijk boven het gemiddelde
Bij de Dominanten spelen pijnprikkels nauwelijks of geen rol. Zij ervaren een verhoging van gelukshormonen als gevolg van het spel waarbij de machtsbalans centraal staat.
Wil je het hele onderzoek lezen dan is hier de link.