Hoofdstuk

Verhaal Donna

Zacht en scherp

Jacob volgt Donna en is verbaasd over haar plotselinge daadkracht. Alles in haar houding vertelt hem dat ze hier niet wil zijn en hij wacht geduldig tot ze besluit weer weg te gaan. Hij heeft vragen. Hij stelt ze niet. Als Donna het hem wil vertellen, dan vertelt ze het, eerder niet. Hij weet dat herinneringen sommige deuren stevig dicht kunnen houden. Nu lijkt het of er een deur is opengevlogen.

Het huis is omringd door een hoge, stenen muur. De houten deur in de muur is afgesloten met twee sloten om de wereld buiten te houden. Jacob is hier één keer eerder geweest, lang geleden, met zijn vader. Donna heeft nooit blijk gegeven dat ze het zich kan herinneren. Ze was nog jong. Een stille tiener in een stijf uniform. Met strakke vlechten in haar haren en grote ogen. Een meisje dat wist dat ze op de achtergrond moest blijven als volwassenen met elkaar spraken. Het was de eerste keer dat hij met zijn vader meeging en hij weet nog dat hij onder de indruk was van het huis en haar vader. Heel af en toe keek hij naar Donna. In de ruim twee uur dat hij daar was had ze niemand aangekeken en geen woord gesproken. Toen hij en zijn vader weer buiten de stenen muur stonden en luisterden naar het geluid van de houten deur die werd afgesloten, had zijn vader gezegd dat Mezak Coredo uit zijn schoenen was gegroeid. Jacob wist dat het geen compliment was.

Nu loopt hij door dezelfde deuropening als toen. De tuin is verwilderd, maar niet overwoekerd. Donna loopt om het huis heen. Aan de achterkant is een witte, houten deur met een klein raam en verkleurde gordijnen.
‘Waarom ga je niet via de voordeur?’
‘De voordeur is voor gasten.’
Jacob knikt. Donna is geen gast.
 
Zodra Donna de keuken binnenkomt spoelen de herinneringen over haar heen. Het geluid van haar schoenen op de plavuizen, de donkerbruine kastjes en het granieten aanrechtblad. Ze ziet beelden van Baboe en Kokki, bezig met het eten, pratend en lachend. Later was alleen Kokki er nog en soms de tuinman, aan de tafel met een kop koffie. Het geeft haar een warm gevoel van thuiskomen. Deze keuken was heel lang haar thuis. Tot Kokki ook wegging en mevrouw Tan de keuken overnam.
Op het aanrecht staat een koffiezetapparaat. Ze trekt wat keukenkastjes open. Suikerklontjes, poedermelk en een bus met koffie. Het witte serviesgoed van haar moeder. Het ruikt fris, alsof er niet zo lang geleden is schoongemaakt. Donna haalt haar vinger over de bovenkant van een kastje. Het is schoon. Ze is de aanwezigheid van Jacob vergeten als ze de deur naar de eetkamer opent en de grote deuren naar de zitkamer openschuift. Er hangen lakens over de meubels en in de kasten ligt een dikke laag stof. In de hoek van de zitkamer staat een grote, uitgedroogde plant. Het blad hangt bruin en troosteloos op de grond. Het ruikt er muf. De deur naar de studeerkamer staat open, net als de lades van het grote bureau van haar vader. De deuren van het dressoir hangen scheef in hun scharnieren en lakens liggen rommelig over de vloer. Donna krijgt haast. De verboden werkkamer van haar vader ligt ook overhoop, net als de kamer aan de voorkant van het huis. Lakens zijn van de kasten afgetrokken en boeken liggen op en door elkaar over de grond verspreid. Ze gaat naar boven. In de slaapkamer van haar vader staat de kledingkast open en het matras ligt scheef op het bed. Er zitten beschadigingen in het hout van de kleine schrijftafel. Haar eigen slaapkamer is zo goed als leeg, maar ook hier staan kasten open. Een stoel ligt op zijn kant naast haar bed en de rommelige inhoud van een lade ligt over het kale matras verspreid. De overige kamers zijn onaangeraakt.

Ze gaat weer naar beneden, waar Jacob de lakens heeft opgevouwen en op haar wacht. ‘Zijn er spullen weg?’
‘Ik weet het niet. Het lijkt of ze op zoek zijn geweest naar geld of sieraden.’
Ze zegt niet dat alleen de spullen van haar vader en die van haar overhoop zijn gehaald. De persoon die hier was, wist waar hij moest zoeken.
‘Missen er sieraden, misschien van je moeder?’
‘Ik weet het niet, ik moet het uitzoeken. Ik weet niet zo goed wat er allemaal was. Ik heb nooit … Ik ben gewoon weg gegaan.’
Het kan Alex niet geweest zijn. Alex had overal gezocht. Niet alleen in de kamers en spullen van haar vader en haarzelf.
‘Ik moet het uitzoeken en opruimen.’
‘En je moet de politie inschakelen, aangifte doen.’
Donna schudt haar hoofd en schrikt van geluiden uit de keuken. Er valt een deur dicht, stemmen. ‘Donna? Ben je hier?’
Het hoofd van Evert verschijnt, achter hem Suze. ‘Donna!’

Suze slaat haar armen om haar heen en Evert volgt. Ze raken haar aan. Haar haren, haar schouders, haar rug. Ze wordt gezoend, op haar wangen en haar mond. Jacob schraapt zijn keel. De handen laten haar plotseling los.
‘Wat fijn je weer te zien Donna, het is te lang geleden. Wie heb je meegenomen?’
Jacob stelt zich voor. Hij slaat beschermend een arm om haar heen. Donna kijkt naar de twee oude mensen. Evert is grijs, Suze nu nepblond. Haar ronde gezicht is bedekt met een fijn web van rimpels. Ze hebben afstand genomen en kijken van Donna naar Jacob.
‘Kom, daar moeten we op drinken. Er is wijn in de keuken. Je bent weer terug. Je moet vertellen en nooit meer zo lang wegblijven. We hebben je gemist. Het zal net als vroeger worden’

De beelden razen door haar hoofd en ze ziet de blik in de ogen van Suze. Niet moederlijk, zoals Donna zich herinnert, eerder triomfantelijk. Evert laat bezitterig zijn ogen langs haar lichaam glijden. Het flakkerende lichtje in zijn ogen heeft Donna vaker gezien en ze heeft er vaak op gereageerd.
Ze zouden hier niet zijn, niet vanavond. Een vermeende inbraak, het is een mooi excuus om haar weer deze kant op de lokken. Suze en Evert weten wat ze overhoop moeten gooien om …
Net als vroeger? Donna schudt haar hoofd en kijkt naar Jacob. ‘Het spijt me, ik heb geen tijd. Ik kom later terug. De sleutels. Ik wil de sleutels.’
Jacob ziet haar ogen voor ze zich omdraait en wegloopt. Hij knikt. Ze wil deze mensen niet zien. Hij weet niet wat ze ooit voor Donna zijn geweest, maar het is duidelijk dat Donna ze niet meer in haar leven wil.
De man heeft zich omgedraaid en kijkt naar de deur waar Donna door verdwenen is. De vrouw glimlacht een beetje hooghartig. De lach bereikt haar ogen niet. Jacob beantwoordt de glimlach. ‘Donna is wat van slag, het is een tijd geleden dat ze hier is geweest en het raakt haar nogal.’
Hij steekt zijn hand uit, schudt die van de vrouw. ‘Prettig even kennisgemaakt te hebben. We zullen de politie informeren over de inbraak. Donna wil uitzoeken of er spullen verdwenen zijn dus ik denk dat het handig is als jullie mij de sleutels geven. Ik zal zorgen dat ze jullie op de hoogte houdt over het vervolg.’
‘Donna wil dat wij op het huis passen.’
‘Dat weet ik, maar de politie zal onderzoek willen doen. Donna zal jullie laten weten wat …’
‘Wij begrijpen Donna, we hebben haar praktisch opgevoed. Wij weten dingen. Wie ben jij eigenlijk, ben je niet een beetje oud voor haar?’
Jacob lacht. ‘Ik ben een vriend. Krijg ik de sleutels?’
De vrouw mompelt en haalt onwillig een sleutelbos uit haar zak en legt deze in zijn uitgestoken hand. ‘Laat haar niet te lang wachten. Ze zou ons nog wel eens nodig kunnen hebben.’
‘Bedankt, ik zal het doorgeven. Een fijne avond nog.’
Hij wacht tot ze voor hem uitlopen, sluit de schuifdeuren, de deur van de keuken en draait de achterdeur op slot. Hij kijkt ze na tot ze door de houten tuindeur zijn verdwenen. Dan belt hij zijn broer.
 
Donna ziet Suze en Evert de tuin uitkomen. Onbewust maakt ze zich een beetje kleiner.

De vriendelijke buren. Suze haalde haar naar binnen omdat ze zag dat Donna niet naar huis wilde. Zij en Evert leerde haar wat het was om te voelen. Om lief te hebben en geliefd te zijn. De warmte en liefde die ze bij haar ouders miste vond ze daar. Ze weet nu dat er niets moederlijks was aan de aandacht die ze van Suze kreeg en niets vaderlijks aan wat Evert haar leerde. Als ze haar ogen dicht doet ziet ze de beelden uit haar herinneringen. Ze hoort zelfs de stem van Suze.

‘Je bent nu een jonge vrouw Donna, al bijna volwassen en je lichaam is waardevol. Heel anders dan de jongens en meisjes op school. Die kennen de waarde van jouw lichaam niet. Mannen wel, vrouwen ook. Jij kunt ze genot geven en dat krijg je terug. Drink je wijn. Je moeder is er niet meer om het je te leren. Ik zal het je laten zien. Evert kan het je laten voelen. Jouw lichaam is gemaakt voor liefde en genot.’

De rode wijn maakte haar rozig en loom. Suze streelde haar haren, haar schouders, haar rug. Ze kleedde haar uit en masseerde haar tot haar huid begon te gloeien. Haar liefde was zacht en rustig. Evert keek naakt naar zijn vrouw en het buurmeisje. Hij nam Donna op schoot toen Suze haar bij hem bracht. Hij streelde haar huid en likte haar jonge borsten, zodat ze nog meer ging gloeien. Ze voelde hem diep in haar buik. Zijn liefde was hard en scherp.

Donna was twaalf. Haar moeder was twee weken daarvoor overleden.

-

Openbare reacties op dit Hoofdstuk

(Je moet ingelogd zijn om een openbare reactie te plaatsen)

Reacties van deelnemers op deze bijdrage

Geef als eerste een reactie.

Alle hoofdstukken van dit verhaal

DatumVolgnrHoofdstuktitelteamkeuzeaanbeveling
14-08-20231Onderwegteamkeuzeaanbeveling 10x
14-08-20232Alleen je vingersteamkeuzeaanbeveling 11x
15-08-20233Sushiteamkeuzeaanbeveling 5x
15-08-20234kan niet slapenteamkeuzeaanbeveling 7x
19-08-20235Oog voorteamkeuzeaanbeveling 5x
19-08-20236Dansenteamkeuzeaanbeveling 5x
23-08-20237Ogenteamkeuzeaanbeveling 4x
23-08-20238Zoetigheidteamkeuzeaanbeveling 5x
24-08-20239Maanlichtteamkeuzeaanbeveling 7x
24-08-202310Targetsteamkeuzeaanbeveling 4x
25-08-202311De enigeteamkeuzeaanbeveling 5x
25-08-202312Alleen genotteamkeuzeaanbeveling 7x
26-08-202313Gewoon Donnateamkeuzeaanbeveling 5x
29-08-202314Nieuwe beeldenteamkeuzeaanbeveling 5x
04-09-202315Veranderingenteamkeuzeaanbeveling 5x
05-09-202316Gedeeld genoegenteamkeuzeaanbeveling 5x
06-09-202317Meer van allesteamkeuzeaanbeveling 5x
07-09-202318Meer van nietsteamkeuzeaanbeveling 5x
08-09-202319Liefde van het lijfteamkeuzeaanbeveling 6x
09-09-202320Liefde van het hartteamkeuzeaanbeveling 6x
10-09-202321Altijd brandend vuurteamkeuzeaanbeveling 4x
11-09-202322Geen behoefteteamkeuzeaanbeveling 7x
13-09-202323Fluisterend verlangenteamkeuzeaanbeveling 6x
14-09-202324klaar voor meerteamkeuzeaanbeveling 7x
15-09-202325Vastbeslotenteamkeuzeaanbeveling 6x
16-09-202326Kneedbaarteamkeuzeaanbeveling 6x
17-09-202327Met harde handteamkeuzeaanbeveling 6x
19-09-202328Dansen voor de duivelteamkeuzeaanbeveling 5x
20-09-202329Doorzichtigteamkeuzeaanbeveling 4x
21-09-202330Open deurenteamkeuzeaanbeveling 4x
23-09-202331Weten hoe het isteamkeuzeaanbeveling 4x
28-09-202332Verkeerde liefdeteamkeuzeaanbeveling 6x
30-09-202333Zomerregenteamkeuzeaanbeveling 5x
04-10-202334Eerlijke beeldenteamkeuzeaanbeveling 4x
07-10-202335ijdelheidteamkeuzeaanbeveling 6x
08-10-202336Als in een filmteamkeuzeaanbeveling 4x
13-10-202337Heilige nachtenteamkeuzeaanbeveling 5x
15-10-202338De camera kliktteamkeuzeaanbeveling 5x
18-10-202339Gevangenteamkeuzeaanbeveling 5x
22-10-202340Presenteerblaadjeteamkeuzeaanbeveling 6x
26-10-202341Duivelskindteamkeuzeaanbeveling 6x
30-10-202342Sprookjes voor volwassenenteamkeuzeaanbeveling 4x
03-11-202343Tintelingenteamkeuzeaanbeveling 4x
11-11-202344In zijn banteamkeuzeaanbeveling 4x
20-11-202345Spiegelbeeldenteamkeuzeaanbeveling 3x
26-11-202346Geringd de zijneteamkeuzeaanbeveling 4x
08-12-202347Ongevulde leegteteamkeuzeaanbeveling 3x
21-12-202348Klein, bang, zwakteamkeuzeaanbeveling 5x
30-12-202349Zacht en scherpteamkeuzeaanbeveling 4x
08-01-202450Schuilenteamkeuzeaanbeveling 2x
14-01-202451Kwellend genotteamkeuzeaanbeveling 2x
28-01-202452Waar herinneringen leventeamkeuzeaanbeveling 5x
05-02-202453De kracht van gedachtenteamkeuzeaanbeveling 4x
21-02-202454Geketendteamkeuzeaanbeveling 2x
01-03-202455Een bijzondere manteamkeuzeaanbeveling 3x
04-03-202456Doden praten nietteamkeuzeaanbeveling 2x
08-03-202457Als de avond overgaat in de nachtteamkeuzeaanbeveling
16-03-202458Over de drempelteamkeuzeaanbeveling
21-03-202459Verdwenen voetstappenteamkeuzeaanbeveling
27-03-202460Wat je waard bentteamkeuzeaanbeveling 2x
29-03-202461De pijn van het verledenteamkeuzeaanbeveling

Mijn acties

Voor acties met een * moet je ingelogd zijn.

Algemene gegevens

teamkeuze
aanbeveling 4x
30-12-2023 10:55
30-12-2023 10:56
00-00-0000 00:00
239x


78 Deelnemers op de site. 20303 Actieve deelnemers. 217 bezoekers.