BDSM-film

Toegevoegd door: Profielafbeelding Standaard-DeelnemerVrouw s (Deelnemer 58508) (1978)

Filmlijst

De filmlijst van BDSMzaken bevat algemene beschrijvingen van films. De filmlijst zelf bevat geen waardeoordeel. Die kun je wel terugvinden in de filmbesprekingen die elke deelnemer kan toevoegen.

Heb je zelf een film gezien? Geef dan zelf je mening en voeg jouw filmbespreking toe!

Mijn acties

Voor acties met een * moet je ingelogd zijn.

Film 'Salò o le 120 giornate di Sodoma'

Algemeen
Kenmerken
Speelfilm
Onbekend
1978
Italiaans
Nederlands
116
Paolo Bonacelli en Giorgio Cataldi
Beschrijvingen

Omschrijving op doos of achterflap

Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een hertog, een bankier, een politicus en een geestelijke laten negen jongens en negen meisjes in een afgelegen landhuis bijeenbrengen. Terwijl drie courtisanes verhalen vertellen ter inspiratie, vergrijpen de mannen zich op velerlei manieren aan de gevangenen. Een scala van sadistische perversiteiten passeert de revue met een gruwelijk einde.

Pasolini volgt in Salò de opbouw en -vaak tot in details- de inhoud van het boek van Markies de Sade. Door de gebeurtenissen echter te verplaatsen naar het Italiaanse Salò in 1944-45 wilde hij met een exploitatie-achtige manier van filmen verhaaltechnisch een aanklacht maken tegen de excessen van het kapitalisme, het economische stelsel waarin de productiemiddelen in privéhanden zijn en het fascisme, een totalitaire en dus ook autocratische politieke ideologie. Het punt van de maker was dat macht corruptie in de hand werkt en er altijd voor gewaakt moet worden dat er nooit te veel macht in te weinig handen komt. De vertoonde gruwelen zijn een gevolg van een werkelijkheid waarin dat wel is gebeurd. "Het is de enige film die over de werkelijkheid gaat", verklaarde Pasolini ooit in een interview. Hoewel de beelden niet bedoeld zijn als effectbejag op zich, moesten ze hard genoeg inslaan bij het publiek om de ernst van Pasolini's punt te begrijpen, in diens visie. Veel van de vertoonde vernederingen zijn daarbij symbolisch bedoeld. Een van de elementen in de film die voor veel discussie zorgde, is bijvoorbeeld één van de vernederingen die de jongeren moeten ondergaan door gedwongen menselijke uitwerpselen te eten. De fecaliën staan in deze voor de heersende cultuur en de kinderen voor de mensheid, die dit gevoerd krijgen.

Distributeur

onbekend

Beschrijving

Salò mag in de meeste Europese landen vanwege het gruwelijke karakter niet vertoond worden aan mensen jonger dan achttien jaar. In Italië zelf werd de film verboden, evenals in Finland, Noorwegen, Australië en Nieuw-Zeeland.

Indringende beelden. Laat vele kinks zien, minus de consensus.

Gr. isaura

Alle filmbesprekingen van deze film

DatumWaarderingOordeelaanbevelingteamkeuze
01-01-2000 (3)Profielafbeelding Ster-DeelnemerMan D (Deelnemer 5) (1960)

Standaard neutrale toekenning door supportteam

aanbeveling

Tags

Nog niet gekoppeld aan activiteiten

Algemene gegevens

teamkeuze
aanbeveling
15-06-2014 16:12
26-07-2014 13:17
1152x
(3)


62 Deelnemers op de site. 21367 Actieve deelnemers. 280 bezoekers.