BDSM-boek

Toegevoegd door: Uitgeschreven deelnemer

Boekenlijst

De boekenlijst van BDSMzaken bevat algemene beschrijvingen van boeken. De boekenlijst zelf bevat geen waardeoordeel. Die kun je wel terugvinden in de boekbesprekingen die elke deelnemer kan toevoegen.

Heb je zelf een boek gelezen? Geef dan zelf je mening en voeg jouw boekbespreking toe!

Mijn acties

Voor acties met een * moet je ingelogd zijn.

Boek 'Histoire d'O'

Algemeen
Kenmerken
Anne Desclos
Roman
De Bezige Bij, Amsterdam
2013
geen
Beschrijving

Histoire d'O is een bdsm-roman,  van de Franse schrijfster Pauline Réage (beter gezegd het pseudoniem van Anne Desclos), en werd gepubliceerd in 1954. Deze roman werd in 1969 door Adriaan Morriën vertaald naar het Nederlands met toen als titel: Het verhaal van O. 

In 1954 werd literair Frankrijk opgeschud door de publicatie van de sadomasochistische roman Histoire dO (Het verhaal van O), geschreven door ene Pauline Réage.

Het verhaal over O, die zich volledig onderwerpt aan haar man en tot lustobject wordt gereduceerd, zorgde, ook bij de verschijning in Nederland in 1969, voor veel ophef. De auteur slaagde erin haar identiteit tot vlak voor haar dood verborgen te houden sommigen meenden zelfs dat het boek door een man geschreven was maar in 1994 werd duidelijk dat Anne Desclos (die ook publiceerde onder de nom de plume Dominique Aury) de auteur was, en dat zij het verhaal in eerste instantie schreef in de vorm van liefdesbrieven aan haar geliefde.

Het verhaal van O is een al bijna zestig jaar een wereldwijde bestseller en werd in 1975 succesvol verfilmd. Pauline Réage was met deze allereerste BDSM-roman haar tijd ver vooruit. Uit liefde voor haar vriend René ondergaat O wekenlang vrijwillig allerlei sadistische kwellingen. Ze wordt geboeid, geblinddoekt, door meerdere mannen genomen en met een zweep afgeranseld uit liefde voor hem.

Het verhaal van O kruipt onder je huid, dankzij de precisie en tegelijk de afstandelijkheid waarmee de handelingen worden weergegeven en dankzij de verfijnde stijl. Het verhaal van O is een hoogst actueel boek dat in de 21e eeuw opnieuw moeiteloos de tijdgeest vangt.

Het boek werd  in 1975 verfilmd door de Franse filmregisseur Just Jaeckin, met Corinne Cléry en Udo Kier in de hoofdrollen. Vaak is deze film meer bekend.

(De afbeelding is van de franstalige versie van het boek).

Alle boekbesprekingen van dit boek

DatumWaarderingOordeelaanbevelingteamkeuze
08-09-2023 (5)Profielafbeelding Ster-DeelnemerMan D (Deelnemer 98152) (1961)

Meer aanbevelenswaardig dan de film. Met plezier heb ik het boek gelezen en genoten van de omfloerste omschrijvingen en gedragen teksten die desondanks niets aan de fantasie overlaten.De hoofdpersoon O is terecht gekomen in een setting waarin zij ...

Lees verder ...
aanbeveling
01-01-2000 (3)Profielafbeelding Ster-DeelnemerMan D (Deelnemer 5) (1960)

Standaard neutrale toekenning door supportteam

aanbeveling

Tags

Nog niet gekoppeld aan activiteiten

Algemene gegevens

teamkeuze
aanbeveling
13-01-2019 13:56
23-03-2021 14:27
235x
(4)


77 Deelnemers op de site. 19832 Actieve deelnemers. 939 bezoekers.