Begrip

Exhibitionisme

Algemeen

 ex·hi·bi·ti·o·nis·me (het ~)

1 psychische stoornis gekenmerkt door het ontlenen van seksuele opwinding aan het vertonen van de geslachtsdelen aan onbekenden

2 het te koop lopen met iets persoonlijks, oneervols of afstotends

Zo vind je de omschrijving in het woordenboek. Maar in de dagelijkse taal wordt een veel grotere groep mensen bedoeld als we het hebben over exhibitionisten. Namelijk die mensen die het opwindend vinden om hun naakte lijf of delen daarvan aan anderen te tonen. Zonder dat daar dan gelijk een waarde oordeel of zelfs een veroordeling aan vast zit. Mensen die het fijn vinden zich te tonen maken over het algemeen leuk contact met mensen die graag kijken (voyeuristen) en doen er dan ook niemand kwaad mee maar halen er plezier uit terwijl ze anderen een plezier schenken.

Natuurlijk zijn er de exhibitionisten zoals bedoeld in het woordenboek, de zgn. potloodventer is een goed voorbeeld. Ongevraagd je geslachtsdelen laten zien aan wandelende mensen in het bos is natuurlijk niet de bedoeling. Maar de meeste mensen zeuren niet over dames met zeer korte rokjes en een diep decolleté, hoewel ook deze vrouwen misschien wel een hang naar exhibitionisme hebben.

Het woord wordt ook wel gebruik voor mensen die een niet sexuele zin hebben veel van zichzelf prijs te geven of graag veel en vaak gezien/gehoord willen worden door vreemden. Door middel van websites, foto’s, optredens voor televisie of ellenlange verhalen ophouden tegen een ieder die het wil horen.

Een klassieker

Strafbaar

Artikel 239

Met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie wordt gestraft schennis van de eerbaarheid:

1. op of aan een plaats, voor het openbaar verkeer bestemd;

2. op een andere dan onder 1º bedoelde openbare plaats, toegankelijk voor personen beneden de      leeftijd van zestien jaar;

3. op een niet openbare plaats, indien een ander daarbij zijns ondanks tegenwoordig is.

Op dit wetsartikel zijn in de loop van de jaren nog wat zgn. commentaren geplakt. Allemaal om het makkelijker en duidelijker te maken het artikel te intepreteren. Sommige liggen erg voor de hand, anderen minder. En ik wil jullie deze niet onthouden:

*Een feitelijk voor het publiek toegankelijk bos is openbaar, ook als de toegang met borden "Verboden toegang" is verboden. HR 30 maart 1931, NJ 1931, 1030. *

*Voor dit misdrijf wordt niet vereist kwetsing van een bepaald persoon in zijn eerbaarheidsgevoelens noch opzet of kwetsing van iemands eerbaarheidsgevoelens. Voldoende is dat de dader op een voor eenieder toegankelijke plaats (lees thans: een plaats als bedoeld) willens en wetens een onder de gegeven omstandigheden voor het normaal ontwikkeld schaamtegevoel kwetsende handeling verricht. HR 1 december 1970, NJ 1971, 374. *

Exhibitionisme en BDSM

Natuurlijk is er een link tussen exhibitionisme en BDSM, waarom er anders deze begripsomschrijving aan wijden. Maar makkelijk uit te leggen is het niet.

Toen ik er een aantal mensen naar vroeg, vertelden de meesten er wel iets mee te hebben. Ofwel om zich zelf te exhibitioneren, ofwel om iemand er toe te dwingen , ofwel voor de kijkers onders ons, als schouwspel.

Gedwongen exhibitionisme was een term die vaak ter sprake kwam. Je moeten uitkleden. Je moeten laten zien aan anderen. Ofwel alleen aan de partner of aan grotere groepen mensen op bijvoorbeeld meetings en sm bijeenkomsten. En hoewel eng, vaak erg eng, krijgen velen toch een kick uit het feit naakt te zijn voor anderen. Het component dwang maakt het allemaal iets makkelijker maar voor sommigen is het juist de dwang die het aantrekkelijk maakt. Dus het naakt moeten zijn, je zelf moeten showen an sich doet hen niets. Tot ze er toe gedwongen worden.

Een andere groep komt er gewoon ronduit vooruit dat ze het ook zonder dwang lekker, opwindend of gewoon leuk vinden naakt te kunnen zijn onder andere mensen.

Het exhibitioneren van jezelf binnen een groep met mensen die ook geinteresseerd zijn in SM gaat vaak verder dan alleen je naaktheid tonen. Zo kan het je ontzettend trots maken om te kunnen laten zien dat je Boeien draagt, of de Halsband die je omgekregen hebt door je Meester of Meesteres.
Anderen vinden het fijn te kunnen laten zien hoe en aan wie ze onderdanig zijn. Of hoeveel Pijn ze bijvoorbeeld kunnen verdragen. Alle dingen die de buitenwereld deelgenoot maakt van wat jij en eventueel je partner met SM hebben.

En dan zijn er daar de fetishisten. Mensen die het prachtig vinden te laten zien wat hun fetish inhoudt. De prachtigste outfits van latex, leer, lycra of andere stoffen zie je voorbij komen op sm feesten. Een pure tentoonstelling van dat wat de dragers mooi vinden en fijn om te dragen. Ook minder voor de hand liggende fetishen worden , zodra de kans er toe is, ge-exhibitioneerd. Zo kun je de leger en uniformfetishisten tegenkomen , evenals de luierliefhebbers en de kostschoolmeisjes. De een nog mooier aangekleed dan de ander. Niets naakts, niets bloots, maar toch exhibitionisme. Je wilt namelijk niets liever dan anderen laten zien wat je bezig houdt.

MissBogey

Gedwongen naakt op een publieke plek

Tags

Onderstaande activiteiten uit de Checklist komen in dit Begrip voor.
Je kunt hier alle publicaties met soortgelijke inhoud terugvinden.

Uiterlijk
Erotisch dansen (Intimi)
Erotisch dansen (privé)
Erotisch dansen (Publiekelijk)
Exhibitionisme (Intimi)
Exhibitionisme (privé)
Exhibitionisme (Publiekelijk)
Verplicht nudisme (Intimi)
Verplicht nudisme (privé)
Verplicht nudisme (Publiekelijk)
Vernederingen en ondergeschiktheid
Buitenshuis spelen
Prostitutie (publiek, doen alsof)
Seksualiteit en Erotiek
Buitenshuis seks

Mijn acties

Voor acties met een * moet je ingelogd zijn.

Algemene gegevens

aanbeveling
08-04-2006 00:04
08-04-2006 00:18
17070x


97 Deelnemers op de site. 20577 Actieve deelnemers. 720 bezoekers.