Begrip

subspace

Euforisch welbehagen

Subspace is de naam van de gemoedstoestand waarin een onderdanige kan verkeren tijdens of na het houden van een sessie. De sub verkeert dan in een vorm van extase die door sommige wordt vergeleken met het 'high' zijn na het gebruik van verdovende middelen. De sub verkeert dan in een eigen wereld waarin signalen van buitenaf slechts beperkt doordringen.

Een sub in subspace heeft na een spel of sessie de nodige nazorg nodig. Voor de één is dat in de armen van een vertrouwd persoon langzaam bijkomen uit de prettige roes. Voor de ander kan dit een stille plek zijn, waar zo weinig mogelijk storende elementen uit de omgeving binnendringen.

Hoe bereik je subspace?

Er bestaat geen handleiding om zomaar even in subspace te geraken. Het is wel duidelijk dat de sub zich in een veilige, vertrouwde omgeving moet bevinden.

Er bestaan wel theorien over het ontstaan van subspace.

Een wetenschappelijk verklaring is te vinden in het anti-stresshormoon Endorfine. Dat is een stof welke in het lichaam wordt aangemaakt in stress-situaties (zowel psychisch als fysiek). De naam is afgeleid van endogeen en morfine. Endogeen betekent “door het eigen lichaam”. Morfine is afkomstig uit opium die bereid wordt uit de papaver. De werking van Endorfine vertoond grote gelijkenis met morfine. Pijnprikkels worden onderdrukt en de gebruiker verkeert in een soort roes.

Bekende voorbeelden van mensen die onder invloed van endorfine zijn:
- mensen in shocktoestand bij rampen
- mensen die een bovenmatige sportprestatie hebben gedaan zoals marathonlopers.

Opwekken door elektrische impulsen

Ook elektrische impulsen kunnen de aanmaak van endorfine beïnvloeden en ondertussen bestaan hier medisch apparaten voor. Het resultaat is dat de zenuwen minder pijnprikkels doorgeven, waardoor de pijndrempel verhoogt, terwijl het genezingsproces vanwege de betere doorbloeding versnelt. Of dit ook geldt voor het toepassen van Electro Stimulatie binnen een BDSM-spel is zeker niet bewezen!

Lachen zou ook aanzetten tot de productie van hersenmorfines. Juist om deze reden zijn de cliniclowns ontstaan. Patiënten zouden sneller genezen door ze te laten lachen. In ieder geval wordt het lijden draaglijker.

Tenslotte is vastgesteld dat heftige intieme sex ook bijdraagt aan de produktie van Endorfine.

Combinatie van factoren

Waarschijnlijk is een combinatie van factoren in de juiste mix nodig om in subspace te geraken. Sommigen subs hebben nog nooit een subspace meegemaakt, terwijl anderen zeer regelmatig in subspace geraken. Kennelijk is het voor iedereen anders en zullen ook de beïnvloedende factoren anders zijn.

Voorbeelden:
- Een rustige, prettige omgeving waar iemand zichzelf kan zijn.
- Een gezonde dosis spanning (vrees, verlangen, hartstocht, onzekerheid)
- Gedoseerde ( Pijn)prikkels opgebouwd van zacht tot heftig.
- Een houding waarin de behandeling goed kan worden ondergaan.

Waar op letten?

Subspace is op zich niet gevaarlijk. Het is doorgaans juist een heel plezierige ervaring. Toch zijn er een aantal zaken waarop je moet letten:

- Een sub in subspace kan veel minder opkomen voor het eigen welbevinden. Pijnprikkels 'raken' de sub amper. Hierdoor kan een sub ongewild beschadigd raken omdat de feedback grotendeels ontbreekt. Een Dominant kan veel minder de 'sub lezen'.

- Er zijn gevallen bekend van een soort 'bad trip'. Bij het ontwaken uit de roes verkeert de sub niet in een gelukzalige situatie, maar juist in een stress-situatie vol met angsten en boosheid.

Het grootste gevaar van subspace komt echter uit onverwachte hoek. De zweverige roes veroorzaakt door endorfine werkt net zoals andere verdovende middelen erg verslavend!

More-M

Tags

Nog niet gekoppeld aan activiteiten

Mijn acties

Voor acties met een * moet je ingelogd zijn.

Algemene gegevens

aanbeveling
25-10-2003 21:22
25-10-2003 22:04
14590x


106 Deelnemers op de site. 20587 Actieve deelnemers. 599 bezoekers.