Begrip

Boeien

Algemeen

Boeien hebben altijd al een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op BDSM'ers. Enerzijds waarschijnlijk omdat het normale gebruik ervan is voorbehouden aan de politie en anderzijds omdat boeien het vrij eenvoudig maken om de bewegingsvrijheid van een persoon snel en doeltreffend te beperken. Er zijn trouwens allerlei soorten boeien verkrijgbaar.
metalen handboeien

Handboeien

Dit zijn de meest gangbare boeien zoals deze bij politiekorpsen over de hele wereld in gebruik zijn. Raar genoeg zijn het eigenlijk polsboeien, want de sluiting wordt om de polsen bevestigd. Maar de naam 'handboeien' is zo ingeburgerd dat we dat maar handhaven (vergelijk: Engels - handcuffs) Handboeien bestaan gewoonlijk uit twee metalingen ringen. Elk ring heeft een scharnierpunt zodat de ring geopend kan worden. Een pols wordt in de ring geplaatst waarna de ring wordt gesloten. Openen van de ring kan vervolgens nog uitsluitend met een bijbehorende sleutel. Controleer voordat je gaat spelen met boeien of je de juiste sleutel ook bij je hebt, je zal de eerste niet zijn die een set polsboeien moet doorzagen! Er zijn verschillende soorten handboeien. Tussen de metalen ringen zit soms een metalen Ketting. Met deze variant heeft de geboeide nog enige speling zodat de polsen ten opzichte van elkaar bewogen kunnen worden. De variant waarbij tussen de metalen ringen een massieve koppeling is aangebracht heeft deze spelingsruimte niet. Handboeien kunnen op meerdere manieren worden gebruikt: armen voor het lichaam Dit is manier waarbij de geboeide veel bewegingsvrijheid houdt. De geboeide kan met de armen naar iets reiken en met de handen voorwerpen pakken. Ook kan de geboeide verzet bieden door zich aan voorwerpen beet te houden. armen recht achter het lichaam Hierbij is de bewegingsvrijheid al veel minder. Het evenwicht is lastiger te bewaren en het is lastiger om voorwerpen te pakken of om met kracht iets beet te houden. Een lenige persoon kan echter kans zien de boeien onder de voeten door te halen (overheen stappen). Hierdoor ontstaat de situatie 'armen voor het lichaam'. armen gebogen achter het lichaam Beide armen worden achter het lichaam gebogen (90 graden) waarbij de polsen zich boven elkaar ter hoogte van de ruggegraat bevinden. Op deze wijze worden de boeien vastgemaakt. De geboeide is niet in staat om iets te pakken of beet te grijpen en het evenwichtsgevoel is ernstig verstoord. Ook is het onmogelijk om met de benen over de boeien heen te stappen. Deze truc is alleen mogelijk met handboeien met een starre koppeling tussen de beide ringen. Metalen handboeien zijn niet bedoeld om iemand aan vast te binden of op te takelen. De metalen ringen kunnen de polsen dan beschadigden.

Polsboeien

Zoals hierboven al gezegd: handboeien zijn eigenlijk polsboeien. In het kader van deze begrippenlijst verstaan we onder polsboeien leren of stoffen banden die om de pols worden bevestigd.

Meestal zitten aan de banden metalen ringen welke met bijvoorbeeld een slot, een touw of een musketonhaak aan elkaar vastgemaakt kunnen worden. Op die manier heb je dus zelf handboeien gemaakt.

Polsboeien kunnen ook gebruikt worden om iemand stevig vast te binden bijvoorbeeld met de handen hoog boven het hoofd. Er bestaan speciale polsbanden waarmee iemand zelfs opgetakeld kan worden, zodat de voeten vrij van de grond komen. Deze speciale polsbanden zijn extra breed en hebben een extra deel dat in de handpalmen past.
polsboeien

Duimboeien

Duimboeien hebben dezelfde vorm en dezelfde werking als handboeien, maar ze zijn uiteraard veel kleiner. In dit geval worden ook niet de polsen in de metalen ringen geplaatst, maar de beide duimen. Omdat het oppervlak van de duimboeien dat contact maakt met de huid vrij klein is kunnen duimboeien gemakkelijk de huid beschadigen.
duimboeien

Enkelboeien

Enkelboeien hebben dezelfde functie als polsboeien, maar dan uiteraard voor de enkels. Ook hier bestaan speciale soorten (met extra verstevigingen) waar iemand aan opgetakeld kan worden. Er zijn veel soorten enkelbanden verkrijgbaar is allerlei kwaliteiten.
enkelboeien

Dijboeien

Dijboeien bestaan uit (meestel leren) banden welke om de dijen worden aangebracht. Met een (gesp)sluiting kunnen de boeien worden gesloten. Het is dan niet de bedoeling dat de benen aan elkaar vastgemaakt worden (daarvoor zijn enkelbanden geschikter), maar meestal worden de polsen met behulp van polsbanden aan de dijbanden vastgemaakt.


More-M
Er is nog geen aanbeveling gegeven aan dit Begrip .

Tags

Onderstaande activiteiten uit de Checklist komen in dit Begrip voor.
Je kunt hier alle publicaties met soortgelijke inhoud terugvinden.

Beperken bewegingsvrijheid
Boeien (leer)
Handboeien

Mijn acties

Voor acties met een * moet je ingelogd zijn.

Algemene gegevens

aanbeveling
09-08-2002 21:33
23-08-2002 01:49
9187x


81 Deelnemers op de site. 20585 Actieve deelnemers. 548 bezoekers.