Begrip

Ponyplay

Algemeen

Dit is een bijzonder soort rollenspel, omdat het voor de beoefenaars zelden als 'rollenspel' wordt gezien. Het wordt meer beschouwd als een levenswijze. Bij veel andere rollenspellen kun je het spel op elk moment spelen en misschien wel op elke plaats. Voor ponyplay komt veel meer kijken. Echte 'pony-spelers' vormen een soort sub-cultuur binnen de BDSM. Er gelden aparte regels en aparte 'voorschriften' voor kleding of uitdossing.

In het kort komt ponyplay op het volgende neer. Een sub cq slaaf wordt uitgedost als paardje (pony). De onderdanige gedraagt zich ook helemaal als pony, sterker nog, hij of zij voelt zich helemaal een pony. De pony is het bezit van de Dominant.

En hier zit duidelijk het raakvlak met BDSM: er is sprake van een duidelijke machtsverhouding. De bezitter van de pony draagt de pony op hoe deze zich moet gedragen. Bij een training wordt de pony zoveel mogelijk geleerd zich te gedragen volgens de wensen van de bezitter. Uiteraard is ook hier sprake van een vrijwillige keuze van de spelers, wat niet wil zeggen dat een pony niet af en toe behoorlijk moet afzien.
ponygirl

Kleding

Een outfit is voor een ponyplay niet perse noodzakelijk. Ook zonder allerlei attributen is het mogelijk een spel te spelen. Uiteraard helpen allerlei voorwerpen om het spel 'echter' te laten zijn.

De outfit van een ponygirl of een ponyboy is niet voorgeschreven. Het is de bedoeling dat de 'pony' zoveel mogelijk lijkt op een echte pony. Een bit, leidsels, teugels, oogkleppen, stijgbeugels of een zadel, alles is mogelijk. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van de beschikbare financiën.

Vaak wordt de outfit verder aangevuld met leren armbanden, laarzen of andere combinaties van leren bandages. Heel vaak heeft de ponygirl of de ponyboy een sierpluim op het hoofd net zoals paarden in een circus dat hebben. En zeker de tail of staart ontbreekt zelden. Een tail bestaat uit een soort butt-plug waar aan één kant paardehaar aan vastgemaakt is. De butt-plug wordt in de anus van de ponygirl of ponyboy ingebracht. Hiermee heeft de pony een levensechte staart gekregen.

De kleding voor de dominant is veel vrijer. Vaak is de kledij van een ruiter of amazone zeer goed passend (strakke rijbroek, rijlaarzen, blouse, jasje en cap). Het rijzweepje zal in de meeste gevallen niet ontbreken.

Activiteiten

Wat gebeurt er tijdens een ponyplay? Dat kan van alles zijn. Als je genoeg fantasie hebt om te bedenken wat er op een manege gebeurt, dan kan je dat verplaatsen naar een ponyplay. De pony's worden verzorgd, ze worden voorzien van hun outfit en ze worden getraind.

Een training van een ponygirl of ponyboy is afhankelijk van het doel waarvoor de pony wordt opgeleid. Soms is het uiterlijk erg belangrijk en zal er veel aandacht besteed worden aan de manier van lopen en bewegen. Met hoog opgetrokken knieën loopt de pony rond net zoals een paard dat tijdens de dressuur zal doen. De hele houding van het lichaam is hierbij belangrijk.

Maar het kan ook zijn dat de pony getraind wordt om een paardenwagentje (sulky) rond te rijden. De pony zal dan getraind worden om krachtige beenspieren te ontwikkelen gecombineerd met uithoudingsvermogen. Het doel ervan is natuurlijk om de bezitter van de pony in de sulky rond te rijden. Dat kan voor een plezierig uitje op een zomerse namiddag, maar natuurlijk ook om een wedstrijd tegen andere ponyplayers te houden.

Tenslotte kennen we ook nog het springpaard. De pony zal dan getraind worden om over hindernissen te springen. Net zoals bij een echte training zullen deze hindernissen eerst laag zijn, maar naarmate de pony beter getraind is kunnen de hindernissen verhoogd worden.
ponyboy

Sociaal gedrag

In feite kan ponyplay elke vorm aannemen die de spelers willen. Je kan als dominant je sub op handen en knieën laten zitten om vervolgens op de rug te gaan zitten. Door de sub opdracht te geven om te gaan lopen (kruipen) speel je een eenvoudig ponyspel.

Het kan natuurlijk ook heel echt. Mooie outfits voor pony en berijder. Een prachtige sulky. Ingerichte stal waar de pony wordt gezet om uit te rusten. Wedstrijden tegen andere ponyspelers waar de pony's vooraf eerst aan het publiek worden getoond. Compleet met bookmakers voor de weddenschappen en speciale jockey's om de pony's te berijden.

De eigenaar van een pony is hierbij net zo trots en liefdevol voor zijn of haar pony als een 'echte' paardenliefhebber dat is. De pony zal met alle zorg en toewijding omgeven worden, want uiteindelijk is het de pony die zal moeten 'scoren'.

Het is ons niet bekend of dergelijke evenementen in Nederland gehouden worden. Op het internet zijn voldoende foto's te vinden van dergelijke gebeurtenissen, maar doorgaans is dat in het buitenland. Indien iemand ons hierover meer zou willen vertellen dan houden we ons van harte aanbevolen.

linken

Er is een Amerikaanse FAQ over ponyplay. Je vindt daar uitleg (begrippen als Master, Trainer en Groom) en info over IRC-kanalen, kopen van spullen, boeken en magazines en dergelijke. Er is een speciaal (Engelstalig) blad over ponyplay. Een andere (buitenlandse) link: The Human Equine More-M
Er is nog geen aanbeveling gegeven aan dit Begrip .

Tags

Onderstaande activiteiten uit de Checklist komen in dit Begrip voor.
Je kunt hier alle publicaties met soortgelijke inhoud terugvinden.

Rollenspel en scenes
Paardje rijden
Ponyplay

Mijn acties

Voor acties met een * moet je ingelogd zijn.

Algemene gegevens

aanbeveling
25-02-2003 21:56
25-02-2003 22:18
31449x


88 Deelnemers op de site. 20577 Actieve deelnemers. 696 bezoekers.