Begrip

Uniform

Algemeen

Uniformen zijn er in allerlei uitvoeringen. Denk maar aan een politieuniform, een leger-tenue, een verpleegster, een portier, een serveester in het restaurant of een schooluniform. Het doel van een uniform is doorgaans de herkenbaarheid te vergroten. Aan het uniform kun je zien wat voor functie iemand vervuld. De portier voor het dure hotel is duidelijk herkenbaar als portier. En zo zijn ook de werknemers bij de hamburgerketen MacDonalds duidelijk herkenbaar aan hun uniform.

Maar wat hebben uniformen nu te maken met BDSM? Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig te geven. Er zijn namelijk meer redenen waarom een uniform een rol kan spelen binnen de BDSM. In de volgende paragrafen wordt daarop ingegaan.

Is het duidelijk welke rol zij vervuld?

Machtsverhouding

Vaak wordt aan een uniform een bepaalde status toegekend. Het is daarmee een uiterlijk teken van macht. Een leger-generaal zal er in zijn uniform indrukwekkender uitzien dan in zijn joggingspak. Hetzelfde geldt voor de politie-agent of een douanier.

Degene die dus een uniform draagt kan gebruik maken van de extra uitstraling die het uniform hem of haar geeft. Bij een dergelijk uniform hoort namelijk een machtsprivilege. Een politie-agent is van overheidswege gemachtigd om bevelen en vorderingen te geven. Als dat niet het gewenste resultaat heeft dan zijn er nog een hele serie machtsmiddelen die toegepast kunnen worden (aanhouden, in de Boeien slaan, verhoren). Zijn uniform geeft dus eigenlijk aan: "Je kan maar beter doen wat ik zeg, want anders ....."

Aan de andere kant vinden we uniformen die juist geen macht uitstralen. Integendeel zelfs, ze benadrukken de onderdanige rol die de drager vervult. Een serveerster, een huishoudster, een chauffeur, een schoolkind in uniform, een verpleegster of een liftbediende. Het zijn allemaal rollen die op één of andere wijze ondergeschikt zijn of op zijn minst 'gedienstig' zijn.

En als het woordje macht valt, dan is de link naar BDSM al snel te leggen. BDSM is helemaal opgebouwd rond (vrijwillige) machtsverhoudingen. Een uniform dat macht of onderdanigheid uitstraalt kan het effect dus versterken.
ja, meester......ik luister

Tegenstrijdigheid

Uiteraard kun je met een uniform ook verwarring stichten of misschien zelfs shockeren. Iedereen heeft bij een uniform een bepaald beeld en daardoor een bepaald verwachtingspatroon.

Van een non verwacht je zaken als kuisheid en reinheid. Ze staat bekend voor haar overgave aan God. Een non helpt mensen die in armoede leven en ze verzorgt zieken en bejaarden. Een non hoort thuis in een klooster, afgeschermd van de buitenwereld, waar ze haar hele leven kan wijden aan de Heer.

Bij de non die hiernaast staat afgebeeld krijg ik zelf toch heel andere beelden. Juist omdat de verwachting niet klopt met hetgeen je ziet ontstaat er een raar soort spanning. Een erotisch uitstraling die niet bereikt zou zijn zonder het uniform en de verwachting die daar bij hoort. Uiteraard is het uniform dat de non draagt een beetje aangepast aan het doel. Een strak rubber pakje en hooggehakte schoentjes.

Dit effect wordt trouwens vaak gebruikt in (erotische) strips en verhalen. De nonnen voeren dan handelingen uit die je binnen de muren van een klooster niet zou verwachten. De omgeving en de kleding zorgen er voor dat de handelingen een extra shockend effect hebben.
ik dien mijn heer

Zinneprikkeling

Ook deze agent heeft een uitstraling die je niet direct zal verwachten bij een dienaar van de wet. Een agente hoort zich gepast te gedragen. Ze vervult een voorbeeldfunctie en daarbij hoort een onbesproken uiterlijk.

Uiteraard is het uniform hier ook weer aangepast aan het doel. Het is niet de bedoeling dat de dame in kwestie een perfecte agent voorstelt. Het is belangrijk dat haar verschijning de zinnen prikkelt. Je hoeft geen liefhebber te zijn van uniformen om geprikkeld te worden door deze agente.
Oh,ja agent .. sla me in de boeien alstublieft

Aandikken

Juist omdat een uniform de functie heeft om iets uit te beelden is het mogelijk om het effect te versterken door te overdijven. Deze super-macho agent zul je in werkelijkheid niet snel tegenkomen. Zijn leren outfit inclusief leren handschoenen en broek, samen met de donkere bril en zijn perfect bijpassende snor, maken van hem een echte kerel. Een diender die zijn mannetje staat. Als hij je een bekeuring geeft voor te hard rijden, dan zal je je wel twee keer bedenken voordat je hem gaat tegenspreken.

En eigenlijk verwacht je ook dat hij bij het handhaven van de wet weinig problemen zal ondervinden. Een type die het respect dat bij een uniform hoort afdwingt. Ook al is hij zelf een enorme 'eikel', dan nog zal zijn uniform hem voldoende overwicht geven.

Dit versterkend effect kom je vaker tegen bij uniformen. Er mag dus gerust een beetje overdreven worden.
Macho agent

Speelpakjes of uniform

Welbeschouwd zijn uniformen binnen BDSM dus niet veel anders dan een outfit waarin je een spel kunt spelen. En als je er zo tegenaan kijkt dan kun je die lijn doortrekken. De kleding of de attributen die door BDSM-ers gebruikt worden, hebben dezelfde signaalfunctie als een uniform in het dagelijkse leven. Met de outfit wordt duidelijk gemaakt welke functie men vervult.

Een Slaaf of slavin die zich hult in een leren pakje geeft daarmee het signaal af: "Ik ben een slaaf/slavin". Voor de drager ervan heeft het vaak een versterkend effect op de rol die men heeft. Een onderdanige kan zich meer onderdanig voelen op het moment dat hij of zij het ook uitstraalt door middel van een outfit.

En eigenlijk kun je dan een lingerie outfit, welke helemaal niets te maken heeft met BDSM, ook beschouwen als een uniform. Een vrouw die zich speciaal in een sexy lingerie-setje hult, geeft daarmee een duidelijk signaal af. En de kans is groot dat de lingerie haar zelf het gevoel geeft, dat ze meer sexy en opgewonden is. En was dat niet het doel van een uniform? Een versterkend effect aan de drager. En uiteraard ook aan de tegenspeler/partner.


More-M
Uniform voor liefhebbende vrouw?
Er is nog geen aanbeveling gegeven aan dit Begrip .

Tags

Onderstaande activiteiten uit de Checklist komen in dit Begrip voor.
Je kunt hier alle publicaties met soortgelijke inhoud terugvinden.

Uiterlijk
Uniform dragen
Rollenspel en scenes
Dienen als ober/serveerster
Dienstmeid (huishoudelijke karweitjes)
Religieuze scènes of sekten

Mijn acties

Voor acties met een * moet je ingelogd zijn.

Algemene gegevens

aanbeveling
10-10-2002 21:31
01-03-2014 11:24
9747x


88 Deelnemers op de site. 20577 Actieve deelnemers. 674 bezoekers.