Begrip

Single tail whips

Algemeen

De single tail whips (oftewel zwepen met één enkele streng) zijn vaak erg indrukwekkend. Het zijn vrij lange zwepen met lengtes variërend van 90 centimeter tot wel 3,5 meter. Hierdoor zijn de langere zwepen voor gebruik binnenshuis al snel ongeschikt. Bij het grote publiek zijn dit soort zwepen bekend geworden door filmhelden als Zorro en Indiana Jones.

Voordat deze zwepen besproken worden is een waarschuwing op zijn plaats. De lange zwepen bereiken een onvoorstelbare snelheid (het topje van de Zweep kan wel 1000 km/u halen). Het dunne uiteinde van de zweep kan bij zulke snelheden makkelijk diep in het vlees van een mens of dier snijden.

Daarbij komt dat het zeer veel ervaring vraagt om met een lange zweep goed te kunnen mikken. Het kan maanden intensief trainen kosten om met de zweep bijvoorbeeld een pakje sigaretten te raken.

Deze twee feiten houden in dat een single tail nooit zomaar gebruikt moet worden. Als je zo'n zweep aanschaft bedenk dat je zeer veel zult moeten oefenen voordat je de zweep in een spel gebruikt.

Onderdelen

Een single tail bestaat doorgaans uit de volgende delen: Het handvat Het handvat is stug en bestaat vaak uit hout al dan niet bedekt met leer. Eventueel een (afwerk)knop tussen het handvat en de tong. De knop is vooral bedoeld voor de sier. De tong Het lange, soepele gedeelte van de zweep. Dit is het deel van de zweep dat 'geworpen' wordt bij het gebruik van de zweep. De fall Een streng massief leer van 15 a 30 centimeter lang. Popper of cracker Een stukje touw, nylon of paardenhaar met een klein knoopje aan het eind. Juist dit stukje zorgt voor het indrukwekkende knallen van de zweep. De cracker is het onderdeel dat het zwaarst aan slijtage onderhevig is. Vaak zijn losse crackers verkrijgbaar.
onderdelen

Soorten

Er bestaan verschillende soorten single tail whips. Verreweg de grootste leveranciers zijn Australië en de Verenigde Staten. Hieronder staan de verschillende soorten met de specifieke kenmerken:

- Bullwhip
- Snakes
- Signal
- Stokzweep
- Multitail

Bullwhip

Dit is waarschijnlijk de meest bekende single tail. Lengtes variëren van 1.80 tot 3.60 meter. De bullwhip heeft een handvat (meestal van hout al dan niet bekleed met leer). Er kan een knop tussen handvat en tong zitten, maar dat is afhankelijk van de smaak van de eigenaar of maker.

De kwaliteit van een bullwhip is uiteraard afhankelijk van het gebruikte materiaal. Er bestaan rubber modellen, maar meestal is de bullwhip bekleed met leer. Kangaroeleer is hiervoor perfect omdat het leer heel compact van structuur is. Het aantal strengen leer waarmee het vlechtwerk om de zweep is gelegd is een maatstaf voor kwaliteit. Hoe meer strengen, hoe beter de kwaliteit. Sommige bullwhips (of look-a-likes) hebben slechts enkele strengen. Het vlechtwerk is daarmee ook van matige tot slechte kwaliteit. Het brede deel van een goede bullwhip heeft een vlechtwerk van minimaal 12 strengen. Naar het uiteinde van de zweep kan dat aantal teruglopen tot 6.

Bullwhips komen vooral uit Australië en Noord-Amerika. De verkrijgbaarheid in Nederland is minimaal. Je vindt ze doorgaans uitsluitend bij de beter gesorteerde BDSM-shops.

Prijzen van bullwhips zijn niet gering. De lengte van de bullwhip (uitgedrukt in feet) bepaalt de prijs. Ik ben de volgende prijzen tegengekomen:

5 feet US $340,-
8 feet US $440,- / 121 pounds (GB)
12 feet US $615,- / 167 pounds (GB)

Kopen via internet kan uiteraard ook. Hier een aantal links. Let op: niet alle verkopers verkopen (graag) aan BDSM-minded mensen. Single tail whips worden vaak gebruikt voor wedstrijden en vormen dus een sportartikel.

David Morgan (USA)
Cobra Whips (GB)

Als je alles wilt weten over de bullwhip lees dan de Engelstalige bullwhip-FAQ.
bullwhip

Snakes

Snakes lijken erg veel op de bullwhip. Het handvat is echter flexibel en vormt één geheel met de tong. Het onderscheid tussen handvat en tong is dus niet zichtbaar. Lengtes vanaf 1.80 meter.

De kern van de snake wordt vaak verstevigd met bladlood. Hierdoor kan de snake verbazingwekkend zwaar aanvoelen.

Er bestaan ook zogenaamde pocket-snakes met lengtes tussen de 50 en 90 centimeter.

Gesignaleerde prijzen:
6 feet 129 pounds (GB)
plaitsnake

Signal

De signal is van origine een zweep die gebruikt wordt om sledehonden te mennen. De zweep lijkt erg veel op een snake maar is veel korter (90 tot 120 centimeter). Het handvat loopt onzichtbaar over in de tong van de zweep. Er is dus geen knop tussen handvat en tong.

Eventueel heeft de signal een draagriem.

Slechts één exemplaar gevonden:
(4 feet - US $180,-)
signal whip

Stokzweep

Het handvat van deze zwepen bestaat uit een vrij lange stok. De bevestiging van de tong is anders dan bij de andere single tails. De tong bevindt zich haaks op de stok en de bevestiging is niet star. De stokzweep wordt dan ook gebruikt door de stok boven het hoofd rond te draaien. De stokzweep wordt vaak gebruikt door herders, kuddedrijvers en cowboys. In de BDSM-scene is de stokzweep niet gangbaar. De zweep wordt vooral voor de sport gebruikt.

Opgegeven lengte is doorgaans zonder stok en fall.

Gesignaleerde prijzen:
6 feet US $135
8 feet GB 261 pounds.
stok whip

Multitail

Op de voorgaande soorten zwepen bestaan allerlei varianten. Het is aantal is te groot om ze allemaal op te noemen. De basis is dan vaak het handvat van een bullwhip, snake of stokzweep, maar het aantal strengen wijkt dan af. Soms splitst de enkele streng van een bullwhip of snake zich halverwege in twee. De fantasie van de maker is de enige beperking.


More-M
mulitail
Er is nog geen aanbeveling gegeven aan dit Begrip .

Tags

Nog niet gekoppeld aan activiteiten

Mijn acties

Voor acties met een * moet je ingelogd zijn.

Algemene gegevens

aanbeveling
28-08-2002 23:22
00-00-0000 00:00
16463x


92 Deelnemers op de site. 20577 Actieve deelnemers. 723 bezoekers.