Begrip

Candaulisme

Koning Candaules biedt een lijfwacht de gelegenheid zijn vrouw naakt te bespieden.

Voyeurisme faciliteren

De term Caundalisme is afkomstig van de naam van een koning uit de oudheid genaamd Candaulus. Deze koning was zo trots op zijn mooie vrouw dat hij de lijfwacht Gyges de mogelijkheid bood om zijn vrouw naakt te aanschouwen, zonder dat zij dat zou merken.

Bij caundalisme gaat het er dus om dat iemand een partner heeft en het vervolgens mogelijk maakt dat een 3e persoon die partner kan bekijken, terwijl de partner er zelf niet van op de hoogte is. Vaak is diegene die faciliteert zo trots op de eigen partner dat het leveren van het bewijs hiervoor dient om de ander te overtuigen dat hij niet alleen een grootspreker is, net zoals Candaules deed. 

Onnodig te zeggen dat de partner meestal in naakte toestand is of bespiedt wordt tijdens de sex. Hoe het bekijken gebeurt maakt niet uit. Dat kan in levende lijve, maar ook via bijvoorbeeld foto's of een videoverbinding.

Candaulisme binnen BDSM

Het begrip past goed binnen een BDSM-setting, waarmee een Dominant meent dat de partner een deel van het zelfbeschikkingsrecht aan de dominant heeft overgedragen. De dominant kan dan besluiten het recht op privacy te negeren en anderen toe te staan om de partner te bekijken zonder dat de partner daar zelf weet van heeft. In hoeverre er dan ook nog sprake is van concensus is afhankelijk van de afspraken tussen beide.

 

Het delen van je partner is geen candaulisme voglens de oorspronkelijke betekenis.

Candaulisme versus wifesharing

Er is een groeiende gemeenschap die actief is met candaulisme. Een simpele zoekopdracht bij Google Image op het woord 'candaulisme' levert een hele serie pornagrafische afbeeldingen op van het 'delen van de partner' met een ander. In het Engels heet dat wifesharing (kennelijk zijn her doorgaans vrouwen die gedeeld worden).

Dit is duidelijk een ander begrip, omdat er geen sprake is van 'heimelijk bekijken', maar van sexuele activiteit waarbij de 'gedeelde' zelf actief deelneemt. Mogelijk dat de oorspronkelijke betekenis van candaulisme zal inboeten, doordat veel mensen er een andere invulling aan geven. 

Voorbeeld uit het echte leven

Deze vorm van in het geheim ‘geregeld’ Exhibitionisme of voyeurisme komt vaker voor dan je denkt. De beruchte FBI-agent Robert Hanssen (die spioneerde voor de Sovjet-Unie en later Rusland) maakte uiterst compromitterende foto’s van zijn vrouw en stuurde die naar zijn goede vriend Jack Hoschouer.

Later nodigde hij Hoschouer uit om tijdens een logeerpartij door een raam te kijken, terwijl Hanssen seks had met zijn vrouw. Hij ging zelfs zover dat hij op een gegeven ogenblik videoapparatuur van de FBI leende, zodat Hoschouer alles op zijn gemakje kon volgen op de televisie in de logeerkamer…

De voyeur betrapt

Met Candaules liep het trouwens slecht af. Zijn vrouw ontdekte de voyeur en stelde hem voor het blok: of hij pleegde zelfmoord vanwege de schande of hij doodde Candaules, waarna hij met de vrouw mocht trouwen en zelf koning kon worden. Hij koos uiteindelijk voor het laatste.

Er is nog geen aanbeveling gegeven aan dit Begrip .

Tags

Onderstaande activiteiten uit de Checklist komen in dit Begrip voor.
Je kunt hier alle publicaties met soortgelijke inhoud terugvinden.

Vernederingen en ondergeschiktheid
Voyeurisme (verplicht anderen bekijken)

Mijn acties

Voor acties met een * moet je ingelogd zijn.

Algemene gegevens

aanbeveling
27-06-2015 16:26
27-06-2015 17:58
10851x


118 Deelnemers op de site. 20426 Actieve deelnemers. 533 bezoekers.