Begrip

Vuurspel

Spelen met vuur

Dit onderwerp is in de begrippenlijst opgenomen nadat Master C tijdens een bijeenkomst van deelnemers van BDSMzaken een workshop 'fireflogging' had gegeven. Hij had zelf de nodige kennis opgedaan via Meester Ike. Meester Ike heeft al vaker workshop gegeven over spelletjes met vuur. Hij was zo vriendelijk om zijn kennis daarvan met iedereen te delen. Onderstaande tekst en foto's zijn dan ook afkomstig van Meester Ike.

Wat is vuurspel?

Vuur is iets levends. Het vreet, ademt, vermenigvuldigd en is onberekenbaar. Vuurspel kan iets sensueels zijn, on the edge en soms zal men denken “ Ben je helemaal geschoffeld”. (are fucking out of your mind)

Wat is een vuur spel: Er zijn verschillende technieken die men kan gebruiken maar het komt er in feite op neer dat een Dominant vlammen laat verschijnen op of rond het lichaam van een onderdanige.

In dit artikel behandelen we:

 • Vuurverven (firepainting)
 • Vuurzwepen (fireflogging)
 • Vuurspuwen (firespraying)
 • Vuurcupping (firecupping)
 • Vuurspanking (firespanking)

Eerst iets over veiligheid

Spelen met vuur is heel leuk en vaak sensationeel, maar vuur is ook gevaarlijk en soms onberekenbaar. Het kan niet alleen gemene brandwonden teweeg brengen, maar er is ook altijd een risico dat andere voorwerpen vlam vatten.

Werk daarom om te beginnen altijd met de juiste materialen. Alle kunststoffen zoals plastics en nylons zijn levensgevaarlijk. Deze smelten vaak met een hoge temperatuur en als de gesmolten stof op de huid komt brand het vaak tot diep in de huid. Dit is niet alleen zeer pijnlijk, maar veroorzaakt ook lelijke littekens. Metalen die je gebruikt worden zeer heet. Deze hitte wordt langdurig opgeslagen zodat het lang gevaarlijk blijft om het aan te raken.

Het beste is daarom dat je vuursubje geheel naakt is en geen sierraden om heeft. Als de sub toch (ten dele) gekleed moet blijven dan het liefst in leer of katoen. Voor jezelf als vuur Dom is het ook het beste om gekleed te zijn in leer of katoenen kleding. Gebruik absoluut geen polyester of andere synthetische stoffen.

Algemene veiligheidsregels:

 • Gebruik als brandstof uitsluitend 70% isopropyl alcohol. Gebruik nooit 90% alcohol want dat brandt te heet. Gebruik ook nooit andere brandstoffen zoals (was)benzine, pertroleum of spiritus. Deze zijn volkomen ongeschikt en ook zeer gevaarlijk.
 • Zorg voor een natte katoenen (bad)handdoek. Deze kan indien nodig gebruikt worden om vlammen snel te doven.
 • Plaats je materiaal op een stevige ondergrond, zodat dat het niet kan omvallen. Zorg er ook voor dat anderen het niet kunnen omverlopen of omstoten.
 • Gebruik als brandstofhouder een stevige onbrandbare kom of bak. Een metalen hondenvoerbak is perfect.
 •  Zorg voor water om eventueel een beginnend vuurtje snel te blussen (emmer of sproeier).
 • Dek een brandbare ondergrond af met een canvas zeildoek. Dat heeft een brandvertragende werking.
 • Denk aan voldoende ventilatie. Doordat je met veel vlammen werkt wordt er ook veel zuurstof verbruikt. In een beperkte ruimte kan het zuurstofgehalte dan te laag worden.

Wat heb je nodig?

Afhankelijk van het soort vuurspel dat je wilt spelen heb je nodig:

 • een onbrandbare houder voor de alcohol
 • een kwast
 • een (zelfgemaakte) fakkel
 • een stevige kaars stomp
 • een stevige tafel om je materiaal op te plaatsen

Vuurspel (fireplay) - attributenEen fakkel kun je eenvoudig zelf maken van een stuk rondhout van circa 25 cm waar je op een uiteinde een halve rol verbandgaas omwikkelt. Het verbandgaas is het beste van zuiver katoen. In feite is alles bruikbaar zolang er geen plastics of andere synthetische stoffen in zitten. Je zet het gaas af met een dun touw van katoen of een ander natuurlijk materiaal (bijvoorbeeld sisal of hennep). Deze fakkel zal niet zelf gaan branden. Je kunt deze dus eindeloos hergebruiken.

Een fakkel die je hebt aangestoken brandt circa 0,5 á 1 minuut. Daarna is alle alcohol in de fakkel opgebrand. Je kunt de fakkel het beste uitblazen als de alcohol bijna op is. Daarmee voorkom je dat het katoenen uiteinde gaat branden.

Vul de brandstofhouder voor de helft met 70% isopropyl alcohol. Zet de kaars stevig op de tafel en steek deze aan. Controleer nog één keer de veiligheidsmaatregelen en je kunt beginnen.

Vuurverven (firepainting)

Doop de kwast in de alcohol en smeer een streep over het lichaam van je subje (maak het niet te groot). Neem de fakkel en doop deze in je brandstofhouder zodat deze doordrenkt raakt met alcohol. Laat de fakkel uitlekken (of knijp deze uit). Hou de fakkel even boven de vlam van de kaars. De fakkel zal nu gaan branden met een blauwachtige vlam.

Vuurverven (firepainting) - Aangestoken streep alcolhol op het lichaamZorg dat je je andere hand vrij hebt en houdt deze in de buurt van de streep alcohol op het lichaam van de sub. Breng de brandende fakkel even heel dicht bij de streep alcohol. De verdampende alcohol zal dan direct gaan branden. Gebruik nu je vrije hand om snel na het ontbranden over de brandende streep te halen. Je hoeft niet te slaan, gewoon lichtjes eroverheen strijken is voldoende om de vlam te doven. De vlam zal dan direct uitgaan. Je kan dit meestal nog een keer of twee herhalen voordat alle alcohol uit de streep op het lichaam is opgebrand.

Je kan dit op elke gewenst lichaamsdeel uitvoeren, zolang je maar bij het gezicht wegblijft. Daar waar haren aanwezig zijn zullen deze natuurlijk verbranden. Het is dus een uitstekende manier om van wat overtollig haar af te komenJ De geur die dat verspreidt is voor sommigen angstwekkend, maar voor een echte vuurDom een plezier voor zijn neus ;)

Als je een tweede fakkel hebt gemaakt dan kun je die natuurlijk ook gebruiken om alcohol op het lichaam te smeren en sommige mensen die werkelijk handig zijn kunnen in een hand een ‘natte’ niet brandende fakkel houden en een brandende fakkel. Door nu eerst met de ‘natte’ fakkel over het lichaam te gaan met direct erachter de brandende om de streep aan te steken kun je bij sommigen een ongekende sensatie teweeg brengen van eerst de koude streep die vrijwel direct behoorlijk warm wordt. Doe dit met een hand zodat je andere hand altijd vrij is om het vuur weer te doven.

Naast het ontsteken van de alcohol met de fakkel kun je ook een violet wand gebruiken. De vonken daarvan zijn meer dan voldoende om de alcohol te ontsteken. Natuurlijk geeft de VW weer een extra dimensie aan het geheel. Ook hier geldt weer altijd een hand vrij houden om het vuur te doven.

Ook kun je eigen hand gebruiken wat ook wel sensationeel is en waarbij je zelf ook de sensatie van vuur op je lichaam ondergaat. Er zijn verschillende manier om de alcohol op je hand aan te brengen waarbij ik persoonlijk prefereer een klein spray flesje te gebruiken en de alcohol op de binnenkant van mijn hand te spuiten. (De bovenkant van mijn hand is nogal gevoelig en verbrand dan ook sneller) Is er voldoende alcohol op dan haal ik mijn hand door de vlam van de kaars zodat de alcohol gaat branden en breng dat vuur vervolgens over op de streep met alcohol die ik voor die tijd op het lichaam heb aangebracht van de sub.

Vuurverven (firepainting) - Tepel omkranst door vuurEr zijn nog wel meer variaties te bedenken zoals het met een brandende fakkel over het lichaam te strijken (let op er kan een brandende streep overblijven dus een hand vrij houden om het uit te maken) of met de brandende fakkel op allerhande plaatsen van het lichaam te tikken.

Soms wil het wel eens voorkomen dat de alcohol niet goed wil branden en je wat meer moet gebruiken. De reden hiervan is dat het afhankelijk is van de vochtigheids graad van de huid van je subje maar soms ook hoe oud de alcohol is. Kan heel goed zijn dat het minder dan 60% is geworden door verdamping en dus zal het minder makkelijk branden. Oppeppen met wat 90% alcohol is een keuze maar weet dan wel goed wat je aan het doen bent, want maak je een mengsel van meer dan 80% kan het wel eens te heftig branden. Beter wat moeilijker dan te makkelijk.

Voor de sub is het behoorlijk angstig om haar lijf in brand te zien (voelen) staan en zeer zeker ook het naderen van een brandende fakkel is behoorlijk intimiderend. Zoek uit welke plekken ze het prettigste vindt en let vooral op eventueel verkleuringen van de huid. De een zal een beetje rood worden de ander zie je weinig. Daar waar het rood wordt vermijd die plekken dan ook het beste, het is dan al een beetje verbrand. Op zich is het vuur helemaal niet pijnlijk, het is dan ook meer een mind fuck dan wat anders.

Natuurlijk als je het in lichaamvouwen gebruikt zoals tussen de benen hou er rekening mee dat je slecht kleine oppervlakken insmeert met alcohol en dat je er goed bij kunt om het te doven. Let ook op dat je niet teveel alcohol gebruikt en dat het gaat druipen want dan kan het wel eens lastig zijn om het uit te krijgen en als je het te lang laat branden op het lichaam, zal dat zeker brandwonden ten gevolge hebben. (Daarom is het handig om een vochtige (katoenen) handdoek in de buurt te hebben zodat je mocht er een te groot oppervlak in brand staan dit snel uit gemaakt kan worden door de handdoek erover te gooien. Omdat het vochtig is koelt het ook gelijk de huid).

 

Vuurzweep maken

Vuur floggen wordt vaak beschouwd als een apart onderwerp en sommigen vinden dit vaak het leukste, juist omdat het de angsten van een mens helemaal naar boven kan brengen.  Daarnaast is het gewoon sensationeel om te zien.

We hebben daarvoor een geschikte Flogger nodig en die kan vrij simpel zelf gemaakt worden (zie afbeelding).

Nodig zijn:

Een stuk rondhout als handvat (+/1 10 -15 cm lang)
Een 5 meter katoenen touw, mooiste is zonder kern zodat het veel alcohol kan opnemen.
Een stuk dun kantoenen touw
Een metalen oog met schroef
Twee  karabijhaken of wervels of quick links.

Vuurzwepen (fireflogging) - een zelfgemaakt fireflogger

Schroef het oog in het handvat. Gebruik een quicklink of karabijnhaak om het touwe een paar keer door te rijgen, zodanig dat je meerdere strengen krijgt die ongeveer een 25 tot 30 cm lang zijn. Werk dat vervolgens af met het dunne touw en knip de uiteinden door zodat je een Zweep hebt met meerdere strengen. (5 meter is meestal voldoende voor een 8 tot 10 strengen) Werkt vervolgens de uiteinden van de strengen af op een eigen te kiezen manier. (Op de foto in mijn voorbeeld heb ik simpel een dun touwtje gewikkeld en met een platte knoop vastgezet, om te voorkomen dat het touw gaat rafelen)

Gebruik vervolgens de tweede karabijnhaak of quicklink om de zweep vast te maken aan het oog die je in het handvat hebt geschroefd. Op deze manier heb je een verbinding die onbrandbaar is en heel flexibel is.

Vuurzwepen (fireflogging)

Vuurzwepen (fireflogging) - spectaculaire brandende sweep

Doop de strengen in een bad met alcohol en laat dat even goed intrekken. Als je de strengen eruit haalt knijp je met je hand van boven naar beneden om ze op die manier van veel overtollige alcohol te ontdoen. Beste is de eerste keer goed uitknijpen het mag absoluut niet zo zijn dat het druipt van de alcohol. Vervolgens droog je handen af en hou je de strengen boven de vlam van de kaars. De strengen zullen nu gaan branden en zoals ik al eerder heb gezegd de vlammen zullen snel naar boven klimmen en als men dus niets doet dan zullen die je handen branden. Om dat te voorkomen draai je met een lichte beweging de zweep in de ronde wat al een lekker geluid geeft en spectaculair is om te zien.

Vervolgens concentreer je op je subje waar je die wilt gaan slaan en vanuit de draaiende beweging zwaai je de flogger naar het gebied dat je wilt raken. Je hoeft niet veel kracht te zetten laat de flogger gewoon een mooie baan beschrijven. Het gaat er niet om zo hard mogelijk te slaan maar om daar te raken waar jij het wilt. Is de flogger te vochtig dan kan het gebeuren dat residuen van de alcohol brandend achterblijven op de huid, dus zorg ervoor dat je er op tijd bij bent met je vrije hand om het uit te maken. Beste is wel als je vuur subje een handdoek om haar hoofd heeft gewikkeld om zo haar haren te beschermen want zeker degenen die wat langer haar hebben lopen anders het risico met geschroeide haren ervan af te komen.

Vuurzwepen (fireflogging) - Een vuurboog raakt het lichaamZolang de vlammen overwegend blauw zijn is er nog voldoende alcohol, worden deze overwegend geel van kleur dan is het materiaal van de flogger aan het branden en kun je deze het beste uitmaken als je tenminste de flogger langer wilt gebruiken. Het uitmaken van een flogger is redelijk simpel. Maak een stevige plotse zwaai beweging of draai de flogger snel rond en hij is uit. Mocht je problemen hebben en de flogger wil niet uit of er is een noodsituatie gooi hem in een emmer met water en je hebt er geen omkijken meer naar en kan je concentreren op het noodgeval.

Juist omdat er niet hard wordt geslagen en met een relatief zacht materiaal kan men eigenlijk overal op het lichaam slaan. Het is spectaculair om te zien en de sensatie voor je vuur subje is overweldigend, ze zal zeer zeker allerhande stadia van emoties doorlopen.

Vuurspuwen (firespraying)

Dit onderwerp is waar de meeste subjes het meest angstigst voor zijn, maar waar ze meestal heel veel plezier aan beleven. Naast het feit dat het spectaculair is om te zien is het een uitstekende manier om haren te verwijderen. Gebruik een klein spray flesje gevuld met alcohol. Je kunt een plantenspuit gebruiken maar die is meestal erg grof en onhandig om te gebruiken.

Neem de fakkel in de ene hand en het flesje met alcohol in je andere hand. Hou de fakkel zodanig dat de straal alcohol die uit het flesje komt door de vlam heen gaat (dus niet tegen de fakkel zelf aan spuiten). Probeer het eerst in een richting waar niets staat om te zien wat het resultaat is en of de stand van het flesje goed is tov de vlam. Het gevolg zal zijn dat de vernevelde alcohol in één keer verbrandt waardoor er een bal van vlammen ontstaat.

Vervolgens doe je dat door dichtbij de sub op een bepaalde plek te richten en op die manier de bal met vuur tegen haar aan te spuiten. Ze zal de vernevelde alcohol voelen die op haar huid komt en tegelijk de hitte van de vlammen. De vernevelde alcohol zal vaak maar zeer kort branden dus geeft een sensatie van even wat koude en tegelijk warmte. Veel vuur subjes gaan er zelfs van lachen, gewoon van de zenuwen maar ook omdat het kriebelt.

Spuit nooit in de richting van het gezicht, maar altijd ervandaan. Je kan in principe overal spuiten zelfs tussen de benen. Leuke is dat eventuele haartje die aanwezig zijn gelijktijdig worden verwijderd. De combinatie van de geur van de alcohol, het vuur, en van de verbrande haren (die er altijd wel zijn) en het geluid maken het een leuk spel. Ben je er handig mee dan kun je leuke effecten bereiken door heel snel een bal met vuur te spuiten op bijvoorbeeld de borsten en vrijwel gelijk daarna tussen de benen.

Vuurcupping (firecupping)

Vuurcupping (firecupping) - het aansteken van de cup

Voor 'cupping' bestaat eigenlijk geen goed Nederlandse wordt. Cupping komt er op neer dat een cup op het lichaam van een sub wordt geplaatst waarna het vacuum wordt gezogen. Hierdoor trekt de cup zich stevig vast op het lichaam.

Firecupping is een combinatie van het traditionele cupping spel en vuur en eigenlijk een oude en traditionele manier om een cup te zetten. Voor ons doel hebben we het echter een beetje aangepast omdat het dan wat veiliger en spectaculairder is. Vroeger gebruikte men een leren lapje waarop een dot katoen lag wat gedoopt was in de alcohol en stak dat aan, waarna men de cup erop zette.Vuurcupping (firecupping) - het plaatsen van de cup

Neem een cup (meestal makkelijk te verkrijgen voor een paar euro) spuit deze aan de binnenkant in met alcohol. Laat de cup wat uitlekken om overtollige alcohol te verwijderen. Neem vervolgens de fakkel en steek deze aan.

Hierna ga je met de cup in de ene hand en de fakkel in de andere dichtbij het doel waar je de cup wilt plaatsen (lekker een beetje dreigen met de fakkel is ook wel leuk) steek de fakkel in de cup zodat de alcohol gaat branden en zet vervolgens snel de cup op het lichaam van je sub.

Vuurcupping (firecupping) - Het verwijderen van de cup

De alcohol zal heel snel uitgaan door gebrek aan zuurstof en daardoor zuigt deze zich stevig vast op het lichaam van je subje. Dus geen vacuum pompen meer, gewoon vuur het werk laten doen. Doe je het goed dan zuigt het zich werkelijk stevig vast en is het lastig om het te verwijderen. Het is een beetje afhankelijk hoe lang je de cup laat zitten en hoeveel vacuum er is gezogen, maar meestal na een paar minuten dat er al een stevige blauwe plek gaat ontstaan die bij sommigen wel een paar dagen zichtbaar kan blijven.

Het eraf halen doe je door een vinger onder de cup te dwingen en op die manier een kleine opening te maken zodat er lucht in de cup kan komen. Maar natuurlijk zijn er andere manieren om ze eraf te halen maar dat is afhankelijk van je eigen wensen *grin*. (Ik mag graag ze eraf trekken zeker als ze op de borsten zitten) Ook hier weer; je kan ze in principe overal plaatsen, gewoon wat experimenteren waar en hoe.

Vuurspanking (firespanking)

Dit onderwerp is niet overal zo simpel uit te voeren omdat het gevaar bestaat dat brandende alcohol in de ronde sproeit, dus het beste dit slechts uit te voeren waar geen brandbare zaken in de buurt zijn.

Het slaan met vuur is eigenlijk een andere manier van het geven van een Spanking. Wat je hier doet is je eigen hand met alcohol insmeren (of sprayen) het aansteken d.m.v. de kaars en vervolgens het uitslaan op de billen van je subje. Vooral als ze dan ook nog je brandende hand zien in combinatie met de Pijn van de slag en de warmte van de vlammen… hmmmm.

Soms blijft er alcohol achter op de billen die door de brandende hand ook wordt ontstoken en dat draagt nog verder bij de sensatie die ze ondergaan. (wees er wel op tijd bij, het gaat meestal vrij snel uit maar is altijd verstandig een hand (zonder vuur of alcohol) erbij te houden om in het ingeval dat het niet snel uit is het uit te vegen)

Tenslotte

Spelen met vuur is heel leuk en vaak sensationeel, maar ij kan het niet vaak genoeg zeggen. Vuur is gevaarlijk en soms onberekenbaar. Het blijft 'spelen met vuur'. Het kan gemene brandwonden teweeg brengen, vooral als je niet de juiste materialen gebruikt.

Natuurlijk kun je alles afwisselen met een Kaarsvet spel of om je subje wat te koelen het spelen met ijsblokjes (let op dat ze wat gesmolten zijn want ook ijs kan brandwonden veroorzaken, zeker als het rechtstreeks uit de diepvries komt). Hou er rekening mee dat het je wel eens zal overkomen dat je foutjes maakt en zeker met het overbrengen van vuur met je hand kan het wel eens heet worden en een lichte verbranding zit er altijd wel in. Let echter goed op je subje die wil je niet beschadigen dus zorg ervoor dat je altijd een natte handdoek onder handbereik hebt en gebruik nimmer teveel alcohol. Voor de rest wens ik iedereen heel veel (en vooral veilig) speelplezier en hoop dat deze korte handleiding wat inzicht geeft hoe veilig te spelen. Natuurlijk is het altijd beter om eens een workshop te volgen, wat praktische ervaringen geeft om het ook werkelijk veilig te spelen.

Er is nog geen aanbeveling gegeven aan dit Begrip .

Tags

Onderstaande activiteiten uit de Checklist komen in dit Begrip voor.
Je kunt hier alle publicaties met soortgelijke inhoud terugvinden.

Prikkels en Pijn
Spelletjes met vuur
Vuurcupping (firecupping)
Vuurfloggen (fireflogging)
Vuurspanking (firespanking)
Vuurspuwen (firespraying)
Vuurverfen (firepainting)

Mijn acties

Voor acties met een * moet je ingelogd zijn.

Algemene gegevens

aanbeveling
16-09-2009 09:22
31-05-2014 16:22
14674x


57 Deelnemers op de site. 20585 Actieve deelnemers. 543 bezoekers.