Begrip

Andreaskruis

Amsterdams symbool

De Symboliek

Het Andreas Kruis is een van oorsprong Christelijk symbool, vernoemd naar Sint Andreas die gekruizigd zou zijn aan een kruis met diagonale -poten-.  De gekantelde versie dus van het kruis dat zoveel bekender werd. In ons dagelijks straatbeeld is het Andreaskruis ook niet meer weg te denken. Zo hebben steden als Amserdam, Katwijk en Breda het kruis in hun wapens en vlaggen. Maar denk ook eens aan de spoorwegovergangen, de rood met witte tekens die onze veiligheid moeten waarborgen zijn niets meer of minder dan Andreaskruizen.

Kruizen en SM

Binnen de bdsm is het kruis natuurlijk vooral bekend om zijn vastbind mogelijkheden en wordt maar zelden stil gestaan bij de oorspronkelijke symboliek. Wat overigens helemaal niet erg is: geslagen en geplaagd worden aan een kruis is toch iets heel anders dan gekruisigd worden.

De meeste kruizen die je in een sm ruimte vindt zijn voorzien van haken en/of ogen. Zodat je iemand met gespreidde armen en benen binnen een mum van tijd kunt vast zetten door de touwen door de ogen te rijgen of snel langs de haken te wikkelen. Maar ook kruizen met daaraan allerlei handige lederen riemen zijn te koop of te maken, dat voor de mensen die geen zin hebben in de touwtjes.

Vaak staat het kruis iets naar achteren gekanteld zodat de desbetreffende (on)geluksvogel die er aan vast moet -rustig- achterover kan hangen en zich beter en makkelijker kan overgeven aan de houding. En niet te vergeten ,overgeven aan wat er komen gaat natuurlijk.

MissBogey

Een kruis zoals je het kunt vinden in een SM ruimte
Er is nog geen aanbeveling gegeven aan dit Begrip .

Tags

Nog niet gekoppeld aan activiteiten

Mijn acties

Voor acties met een * moet je ingelogd zijn.

Algemene gegevens

aanbeveling
10-09-2006 23:02
11-09-2006 18:34
11495x


4 Deelnemers op de site. 20577 Actieve deelnemers. 334 bezoekers.