Begrip

Collar

Algemeen

Een collar wordt binnen BDSM vaak gebruikt om aan te geven dat een onderdanige het bezit van een Dominant is. De collar heeft daarmee een signaalfunctie:

- Naar de sub toe: jij bent mijn bezit
- Naar de buitenwereld toe: let op - deze onderdanige is het bezit van een dominant

Een collar is een halsband (van leer, stof, rubber, metaal of wat dan ook) welke continue wordt gedragen of uitsluitend tijdens een spel of sessie. Vaak is de collar voorzien van een ring of een oog waar de dominant een leiband aan kan bevestigen. De dominant kan de onderdanige dan aan de band meenemen (net zoals je een hond zou meevoeren). Maar over het algemeen is de symbolische betekenis van een collar het belangrijkste.

Voor veel onderdanigen is een collar heel erg prettig omdat het aangeeft dat ze het bezit zijn van een dominant. Zo'n collar wordt dan met gepaste trots gedragen. Voor beginnende onderdanigen heeft het daarentegen vaak een vernederende werking. Een continue gevoel het bezit te zijn van een ander kan een psychische druk leggen bij een onderdanige.
collar

Collaring

Indien een dominant en een sub een serieuze relatie met elkaar aangaan kan dit leiden tot een een zogenaamde 'collaring'. De dominant voorziet de sub dan (bij voorkeur tijdens een mooie ceremonie) van een collar. Deze collar heeft dan voor de betrokken een zeer diepe betekenis. Het is te vergelijken met een huwelijksring of een verlovingring binnen 'normale' relaties.

Voor een groot deel van de BDSM-ers is een dergelijke collaring een hoogtepunt binnen hun relatie. Het kan daarom ook een hele tijd duren voordat ze tot een collaring overgaan. Soms pas na jaren.

Niet iedereen vat een collar op als een teken van 'levenslange' verbondenheid. Het begrip wordt dan beperkt tot een speciale gelegenheid of slechts gedurende het uitvoeren van een spel. De onderdanige draagt dan gedurende het spel de uiterlijke tekenen van de dominant.

Uiterlijke schoonheid

Een collar kan natuurlijk ook gewoon gedragen worden omdat het mooi is. Bij verschillende soorten outfits zijn verschillende soorten collars mogelijk. Er zijn heel brede collars die de hals van een onderdanige geheel omsluiten. Andere collars zijn juist heel sierlijk en smal.

Juist omdat een collar vaak een mooi passend onderdeel van een outfit is, wordt deze ook wel gedragen door niet-onderdanigen. De collar heeft daarmee niet zozeer een signaalfunctie, maar wordt gewoon gebruikt als extra kledingstuk.

Niet iedereen heeft de behoefte om zijn BDSM-voorkeur kenbaar te maken aan familie, vrienden of collega's. Het dragen van een als zodanig herkenbare collar wordt dan toch al snel geassocieerd met SM. Je kan er dan voor kiezen om een mooi halssierraad te dragen die je zelf als collar bestempeld. Eventueel kun je er voor kiezen in je eigen beschermde omgeving een andere collar te dragen.
een brede collor

Vastbinden en meevoeren

Een collar is vaak voorzien van een oog waaraan een haak kan worden bevestigd. Dit kan worden gebruikt tijdens een spel zodat de onderdanige beperkt wordt in de bewegingsvrijheid. Er zijn allerlei bondages te bedenken waarbij de halsband een functie vervult. Een voorbeeld van een eenvoudige maar doeltreffende Bondage waarbij de collar gebruikt wordt: de Polsboeien van de onderdanige met een haak bevestigen aan de collar. Door ook de Enkelboeien hierbij te betrekken kan de onderdanige geen kant meer op.

De collar kan ook gebruikt worden om de onderdanige aan een leiband mee te voeren. De leiband geeft dan een nog groter gevoel van verbondenheid en onderdanigheid. Naast de gevoelsmatige band bestaat er dan ook een daadwerkelijke fysieke band. De onderdanige kan niet anders dan in de buurt van de dominant blijven.

Voor het vastbinden of meevoeren kan het beste een vrij brede collar van zacht maar stevig materiaal gebruikt worden. Hiermee voorkom je dat de collar gaat knellen of zelfs snijden.

Virtuele collars

Op Internet Relay Chat (IRC) worden ook collars gebruikt om de verbondenheid tussen een dominant en een onderdanige aan te geven. Omdat hier daadwerkelijke collars niet zichtbaar zijn, wordt vaak achter de nicknaam van een onderdanige een extra kenteken geplaatst.

Doorgaans zijn dat de initialen van de (nicknaam van de) dominant, geplaatst tussen spekhaken. Bijvoorbeeld: slaaf{M}. Daarentegen kan de dominant aangeven dat hij of zij een sub bezit. De spekhaken worden dan andersom geplaatst. Bijvoorbeeld: Meesteres}s{.

Virtuele collars hebben een echte signaalfunctie. Het biedt de betrokken zelfs een zekere mate van bescherming tegen opdringerige types. Het is voor anderen duidelijk dat de onderdanige het bezit is van een dominant.

Uitleen-collar

Hoewel de collar geldt als een teken van bezit kan het wel eens voorkomen dat de dominant en de sub daarvan af willen wijken. In een relatie waarin ruimte is om ook met anderen dan de eigen partner te spelen, kan het gebeuren dat de onderdanige wordt 'uitgeleend' aan een andere dominant. Om duidelijk te maken dat dit uitlenen slecht geldt voor de duur van het spel kan gekozen worden voor een speciale collar. Deze collar wordt dan uitsluitend gebruikt indien de onderdanige aan een ander wordt uitgeleend. Een uitleen-collar dus.

Zo'n speciale collar schept naar alle betrokkenen duidelijkheid. Als de dominant zelf de uitleen-collar bij zijn sub omdoet dan geeft hij hiermee overduidelijk aan: "Jij bent van mij, maar op dit moment sta ik je tijdelijk af." Ik weet eerlijk gezegd niet of het principe van een uitleen-collar door veel mensen wordt gehanteerd, maar ik heb er zelf wel eens (tot volle tevredenheid van alle betrokkenen) gebruik van gemaakt.


More-M

Tags

Nog niet gekoppeld aan activiteiten

Mijn acties

Voor acties met een * moet je ingelogd zijn.

Algemene gegevens

aanbeveling 2x
23-08-2002 00:38
28-08-2002 23:20
16960x


81 Deelnemers op de site. 20585 Actieve deelnemers. 556 bezoekers.