Begrip

Stopwoord

Algemene informatie

Een stopwoord wordt over het algemeen gebruikt tijdens een Sm spel of sessie om aan te geven dat er iets niet goed gaat.

Het is belangrijk om een woord af te spreken dat beiden kunnen onthouden. Niet te ingewikkeld dus, want ook als er te veel Pijn of paniek onstaat moet je je het woord nog wel herinneren. Kiezen voor hele gangbare woorden is ook niet handig. Er zijn altijd mensen die het heerlijk vinden om stop te roepen terwijl ze zeer teleurgesteld zouden raken als er ook echt gestopt zou worden. Duidelijkheid is dus van het grootste belang. Nee, nee, nee!! roepen en eigenlijk bedoelen dat het door moet gaan is niet erg, maar wel als je drie minuten later met dat zelfde woord  bedoelt dat je het ECHT niet leuk vindt. De kunst is dus om woorden te vinden die de Dominant en de onderdanige allebei onthouden, ook in het heetst van de strijd om het zo maar even te noemen.

Je kunt er ook voor kiezen om twee woorden te gebruiken. Eentje om aan te geven dat het echt echt niet meer gaat, dat je wilt stoppen, onmiddelijk. Daar zou je bijvoorbeeld het woord ROOD voor kunnen gebruiken. Het tweede woord zou dan aan moeten geven dat er iets niet lekker gaat. Het hoeft niet gelijk het einde van het spel te betekenen , maar er moet wel iets aan dat slapende been gedaan worden. Een woord dat een klein alarmbelletje laat rinkelen dus. In dit geval zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor het woord ORANJE.

Er zijn situaties te bedenken waarin een onderdanige een stop of alarm woord zou willen gebruiken maar niet kan praten. Omdat er letterlijk iets in de mond zit, omdat er teveel geluid is of de sub is in subspace geraakt en kan daarom niet meer uit zijn of haar woorden komen. Je kunt dan andere dan verbale alarmtekens gebruiken. Een van de bekendste is het vasthouden van een belletje. Zolang het belletje mooi in de hand blijft is er niets aan de hand, maar zodra het belletje valt geldt dat als een stopwoord.

Mocht je als Dominant je sub ooit eens in een Bondage willen achterlaten kun je nog andere dingen verzinnen. Een onderdanige die gewikkeld in de folie op bed ligt, daar zou je een zwaar boek tegenaan kunnen leggen. Opstaan is niet mogelijk voor de sub, maar een kleine beweging zou er dan voor kunnen zorgen dat het zware boek met een bons op de grond valt. En dat is dan weer een teken voor de Dominant om rap te gaan kijken wat er aan de hand is.

Stopwoorden zijn voor vele mensen die bdsm beoefenen van groot belang. Een smspel spelen met iemand die je niet goed kent, of die jou niet goed kent brengt nu eenmaal risico's met zich mee. Maar ook met welbekende partners kan het rust geven te weten dat je altijd kunt stoppen. Je bouwt een veiligheid in door het gebruiken van alarmwoorden of middelen en op die manier kun je je beter ontspannen en bezig houden met de leuke dingen.

Een stopwoord kan natuurlijk door de onderdanige EN de Dominant gebruikt worden. Er zijn genoeg situaties te verzinnen waarin het de Dominant is die wil/moet stoppen terwijl de onderdanige nog graag door zou gaan.

MissBogey

Er is nog geen aanbeveling gegeven aan dit Begrip .

Tags

Nog niet gekoppeld aan activiteiten

Mijn acties

Voor acties met een * moet je ingelogd zijn.

Algemene gegevens

aanbeveling
09-04-2006 00:55
09-04-2006 21:27
5409x


74 Deelnemers op de site. 20585 Actieve deelnemers. 559 bezoekers.