Begrip

Strokenzweep

Algemeen

De strokenzweep is een veelgebruikt attribuut binnen de BDSM. In tegenstelling tot de Single tail whips is een strokenzweep veel eenvoudiger te hanteren. De kans op beschadigingen is veel minder groot. Vaak worden strokenzwepen gebruikt als 'opwarmertje' voor het zwaardere werk.

Onderdelen

Strokenzwepen zijn er in allerlei soorten en maten. Maar grofweg bestaat een strokenzweep uit een handvat (bijvoorbeeld van hout of metaal) al dan niet bekleed met leer of een ander materiaal. Aan het uiteinde van het handvat beginnen de stroken. Het handvat kan aan één of beide uiteinden afgewerkt zijn met een sierknop. Eventueel zit er aan het handvat een lus of riempje om de Zweep aan op te hangen of om een steviger greep te hebben bij het hanteren van de zweep.

Mooi afgewerkte strokenzweep

Materialen

Het aantal soorten is enorm groot. Dat komt misschien wel omdat het aantal toepasbare materialen ook groot is:

 • Leer - Er bestaan strokenzwepen van allerlei soorten leer (kangaroe, rendier, rund, buffel of lam). Doordat bepaalde leersoorten stugger zijn dan ander kan hiermee de felheid van een zweep gevarieerd worden.
 • Rubber - rubber is een vrij zacht materiaal en daarmee geschikt voor een 'lieve' strokenzweep.
 • Plastic - tegenwoordig zie je bij goedkopere zwepen zelfs plastic. Dit soort zwepen kun je beter niet gebruiken. De zijkanten van de stroken kunnen scherp zijn en daardoor zelfs ongewild snijwonden veroorzaken.
 • Touw - Strengen van touw, al dan niet gevlochten. Soms zitten er knopen in de touwen. onnodig te zeggen dat deze zeer pijnlijk kunnen zijn.
 • Metaal - Deze zijn niet alleen heftig, maar ook gevaarlijk. Hiermee kun je echt serieuze verwonding veroorzaken!

De meest gebruikte kleur van zwepen is zwart, maar de kleurkeuze is veel groter. Bij handgemaakte zwepen kan vaak een eigen kleurencombinatie gekozen worden. De kleuren van de stroken kunnen dan afwijken van de kleur van het handvat. Of er worden meerdere kleuren stroken gebruikt.

Strokenzweep van rubber

Hardheid

De strokenzweep wordt beschouwd als een 'lieve' zweep. Dat wil niet zeggen dat je met een strokenzweep iemand geen Pijn kunt doen, maar de felheid ervan is veel meer getemperd.

Dat is uiteraard afhankelijk van een aantal factoren:

 • Aantal stroken: hoe groter het aantal stroken hoe groter de oppervlakte die in één keer wordt geraakt. De bewegingsenergie van de stroken worden hierdoor over een groter oppervlak verdeeld. Een strokenzweep met slechts een paar stroken zal feller zijn dan een zweep met veel stroken.
 • Breedte van de stroken smalle stroken zijn feller dan brede stroken. Bij brede stroken wordt de energie verdeeld over een groter oppervlak.
 • Lengte van de stroken hoe langer de stroken hoe groter de snelheid van de uiteinden van de stroken en daardoor zit er uiteraard meer (bewegings)energie in opgeslagen.
 • Lengte van het handvat hierbij geldt hetzelfde als bij de lengte van de stroken. Met een langer handvat kunnen de stroken een grotere snelheid behalen
 • Kracht van de slag dit spreekt voor zich. Hoe meer kracht iemand in de zweep legt hoe harder de klap aankomt.
 • Gebruikt materiaal een zacht materiaal zal 'liever' aanvoelen dan een stug of stevig materiaal. Stug buffelleer zal harder aankomen dan het soepele leer van een rendier. Zeker bij het gebruik van stuggere materialen wordt een zweep pas prettig als deze voldoende 'ingeslagen' is. Het leer wordt dan soepeler naarmate het meer gebruikt wordt.
 • Snelheid waarmee de slagen elkaar opvolgen. Hoe sneller de zweepslagen elkaar opvolgen hoe lastiger het voor de onderdanige is om zich te herstellen. Voordat de pijn van een klap weggeëbt is komt de volgende alweer. De intensiteit van een klap komt dan bovenop die van de voorgaande. Zo stapelt dit op tot een maximum bereikt wordt.
Mooie handgemaakte flogger van Janet Heartwood.

Gebruik

Het lijkt bijna onzinnig om aan te geven waar een zweep voor gebruikt wordt. Een zweep is er natuurlijk speciaal voor gemaakt om mee te slaan. Toch is enige nuancering op zijn plaats.

Hieronder staan een paar andere ideetjes:

 • Dreigen: Voor sommige mensen is het zien van een zweep al voldoende reden om 'vrijwillig' mee te werken.
 • Plagen: Laat de uiteinden van de stroken over het lichaam van de onderdanige strijken of dansen. Dit geeft een kieteleffect die voor sommigen een grotere straf betekent dan het slaan zelf.
 • Sier: Er bestaan hele mooie zwepen die perfect kunnen dienen als mooie aanvulling op een outfit. De bezitter gebruikt de zweep dan als een sieraad of accessoire.
 • Vernederen: De onderdanige krijgt opdracht de zweep beet te houden (bijvoorbeeld tussen de tanden geklemd of hoog tussen de benen met de dijbenen stevig tegen elkaar).
 • Sexualiteit: Sommige zwepen hebben handvaten die geschikt zijn om iemand te penetreren.

Hanteren van de zweep

Je kunt een zweep op meerdere manieren hanteren. Al eerder is aangegeven dat je met een zweep meer kunt doen dan alleen slaan. Maar ook het slaan kan op meerdere manieren. Alles tussen strelen met de stroken en voluit meppen is mogelijk.

Een strokenzweep met lange, dunne stroken. Best wel pittig.

Manieren van slaan

Doffe pets: Laat de arm het werk doen door een forse boog te beschrijven. De stroken raken als één geheel het lichaam. Na het neerkomen blijven de stroken even op het lijf rusten. Dit geeft een soort doffe klap die een beetje 'nadreunt'.

Strijken: Maak een draaiende beweging vanuit de pols. Laat de stroken van de zweep langs het lichaam glijden of strijken. Op deze manier kun je in hoog tempo slaag geven. Er bestaan zwepen waarvan de bundel stroken met een wartel aan het handvat bevestigd zijn. Deze zijn speciaal bedoeld om deze draaiende beweging eenvoudig uit te kunnen voeren.

Striemen: Haal uit met een beweging vanuit de elleboog. Raak het lichaam met alleen de uiteinde van de zweep. Juist omdat de snelheid van de uiteinden het grootst is en de oppervlakte van het lichaam dat geraakt wordt relatief klein is, is dit een vrij heftige manier van slaan.

Trekken: Gooi met een korte felle beweging vanuit de pols de stroken naar voren. Net voordat de stroken het lichaam raken trek je vanuit de pols het handvat van de zweep weer naar je terug. Hierdoor wordt de snelheid van de uiteinden van de stroken aanzienlijk vergroot. Deze uiteinden 'bijten' dan even snel het slachtoffer en zijn dan weer direct verdwenen.

Doorzwiepen: raak de zijkant van het lichaam uitsluitend met het midden van de stroken. Door de snelheid zullen de uiteinden doorzwiepen en met een nog hogere snelheid het lichaam aan de andere zijde raken. Deze manier van slaan is bij onervaren BDSM'ers een klassieke fout, maar dan omdat het doorzwiep effect ongewild gebeurd. Het slaan is dan niet eens zo heftig, maar door het doorzwiepen kunnen striemen of blauwe plekken ontstaan op plaatsen waar helemaal niet geslagen is.

More-M

Tags

Onderstaande activiteiten uit de Checklist komen in dit Begrip voor.
Je kunt hier alle publicaties met soortgelijke inhoud terugvinden.

Prikkels en Pijn
Zweepslagen op borst
Zweepslagen op geslachtsdelen
Zweepslagen op rug of billen
Zwepen

Mijn acties

Voor acties met een * moet je ingelogd zijn.

Algemene gegevens

aanbeveling
09-08-2002 22:43
04-06-2014 00:30
12604x


108 Deelnemers op de site. 20587 Actieve deelnemers. 608 bezoekers.